pieczenie - 19054 przepisów (strona:368/1271)

Mazurek "jajo" z kajmakiem 203

wyłożoną papierem do pieczenia blachę.   Z reszty ciasta uformować 2 długie wałeczki. Wałeczki skręcić ze sobą, po czym przykleić wokół "jaja". Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. Można ułożyć na cieście bazie z ciasta. Tak przygotowane ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor

kolorowotorcikowo
Mazurek z dżemem 188

minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5cm, nadając ciastu prostokątny kształt. Brzegi dociąć nożykiem. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Podpiec ciasto(...)stopniach C przez 5-7 minut.   Z reszty ciasta uformować  długie wałeczki. Z wałeczków otworzyć rant dookoła kwadratu oraz krateczkę. Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Jeszcze ciepły mazurek udekorować

kolorowotorcikowo
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 246

pęcherzyków powietrza. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia. Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić

kolorowotorcikowo
Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami 208

również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej 450  ml śmietanki 30% ponadto: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Winiary 800 ml wrzątku WYKONANIE: Jajka umyć(...)ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści. Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć. Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez

kolorowotorcikowo
Babeczki z czereśniami ( na oleju rzepakowym ) 155

jajecznego 4 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki mleka 200-250 g wypestkowanych czereśni WYKONANIE: Przygotować 2 miski. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia - wymieszać. W drugiej misce zmiksować mleko, jajko, ajerkoniak i olej. Do mokrych składników dodać składniki suche - szybko wymieszać. Przygotować blachę do muffinek. Formę natłuścić lub w jej otwory włożyć(...)papilotki. Ciasto równomiernie rozłożyć do każdej papilotki. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w 175 stopniach C przez 35 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta serowa z truskawkami 229

rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka * 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Jajka umyć, oddzielić żółtka(...)miksować aż cukier się zupełnie rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.  Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada

kolorowotorcikowo
Czekoladowe ciasteczka owsiane z migdałami 246

roboty, po 30 minutach miałam już na talerzu pięknie wyglądające i pachnące ciasteczka. W sam raz na niespodziewanych gości. Przepis stąd . Składniki: * 150 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 130 g miękkiego masła roślinnego * 100 g cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka esencji migdałowej * 190 g płatków owsianych * 50 g płatków migdałowych * 1 łyżka kakao Wykonanie: 1. Masło, cukier(...)masa okaże się bardzo gęsta, a nawet lekko sucha. Tak ma dokładnie wyglądać. 3. Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczając układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, by pozwolić ciastkom ostygnąć i stwardnieć

Pasja Smaku
Murzynek 111

jego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie: 1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu(...)zagotowania. Odlać 0,5 szklanki na polewę. Pozostałą masę odstawić do wystygnięcia. 2. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. 3. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. 4. Pod koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą. 5. Ciasto przełożyć do foremki i piec

Pasja Smaku
Pychotka 2392

ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy  Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę(...)proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa

Pasja Smaku
Babka kokosanka 153

Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 175 st.C i piec przez 45-50 minut.  5. Upieczoną babkę studzić przez 10 min. w formie, a następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.  6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polać w fantazyjny sposób najpierw białą, a następnie ciemną polewą. Odstawić

Pasja Smaku
Migdałowe ciasto z rabarbarem 139

cytryny 1 cukier wanilinowy  płatki migdałów i cukier trzcinowy Wykonanie:  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przesmażyć na patelni. 2. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia.  3. W misie robota utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. 4. Stale miksując dodać skórkę z cytryny, cukier(...)przelać do wyłożonej papierem i natłuszczonej na bokach tortownicy. Na wierzch położyć rabarbar i lekko wcisnąć go w ciasto.  6. Ciasto posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. 7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 55 minut lub do "suchego patyczka

Pasja Smaku
Tarta z boczkiem i szparagami 148

kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni.  3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić(...)solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Muffinki z jagodami 299

pieczenia cukier wanilinowy 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 jajko jagody Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. W drugiej mokre: jajko, olej i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i połączyć, mieszając do uzyskania jednolitej masy.  W formie do muffinek ułożyć silikonowe foremki lub papierowe papilotki(...)Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej z nich. Na wierzchu układać po kilka jagód.  Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Pasja Smaku
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1202

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła prowansalskie rozkłócone jajko do posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem z drugiej strony wzdłuż dłuższego(...)papier śniadaniowy (lub ten w którym było ciasto) i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto kroić w plasterki ok. 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozkłóconym jajkiem. Posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("822a12abbf579300489402e849133285

Pasja Smaku
Ucierane ciasto cytrynowe 302

cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta(...)cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać budyń, mąkę zmieszaną z p roszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę prze łożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania