orzeszków pinii 100 g (około) płatków kukurydzianych Ubijamy cale jajko z cukrem i cukrem pudrem na puch. Następnie po trochu dodajemy mączkę migdałową, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem, aż masa się połączy. Dodajemy bardzo miękkie masło i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy orzeszki pinii i namoczone w rumie rodzynki. Całość wstawiamy na 1 h do lodówki(...)masa stężała. Po wyjęciu masy z lodówki dzielimy ją na kulki wielkości orzecha i obtaczamy w płatkach kukurydzianych, uważając aby dobrze przywarły do ciasteczek. Pieczemy w 180°C 15-17 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Szczelnie zamknięte można przechwytywać parę dni. Smacznego! Ten przepis polecam na podwieczorek
Mia Cucina Sofietaletniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki(...)klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. smacznego
Mia Cucina Sofietawódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły. Lekko ostudzone
Mia Cucina Sofietamasy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej(...)odległości, ponieważ urosną. Wstawić do piekarnika na 15 min i piec w temp. 180 °C. Uważać, aby ciasteczka nie zbrązowiały. Ciasteczka lekko ostudzic, a następnie łyżeczką lub nożykiem wyciąć w ich podstawie wgłębienie, które potem należy wypełnić kremem. Krem: W garnku mało przypalaj ą cym si ę podgrza ć bardzo mocno mleko, ale nie zagotowa ć . W salaterce mikserm
Mia Cucina Sofietajajek v 160 g cukru v 150 g mąki pszennej v 150 g mąki ziemniaczanej v 1 łyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem(...)ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości
Mia Cucina SofietaRozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy.. Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy. W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojon ą wcześniej kieł bas ę , ser, pomidorki i rozmaryn. Mieszamy. Masę przelewamy(...)silikonowej formy babkowej. Pieczemy w 180° C przez około 40 minut. Po wyj ę ciu z piekarnika czekamy 10 minut , a nast ę pnie babk ę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego
Mia Cucina Sofietakruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa(...)składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki
Mia Cucina Sofietaskładniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy orzechy i mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej(...)masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Mia Cucina Sofieta11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Kruszonka 30 g cukru 45 g masła 55 g mąki Wszystkie składniki rozcieramy w palcach(...)śliwkowych 60 g startej gorzkiej czekolady ok. 500 g śliwek Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą. Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej , całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Mia Cucina Sofietamąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny v 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia v 2-3 łyżki mleka Na polewe: v puszka ananasów w plasterkach (12 sztuk) v 100 g siekanych orzechów laskowych(...)opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na nim układamy odsączone krążki ananasa. Na wierzch ciasta, pędzelkiem nanosimy cukrowo-maślaną polewę, posypujemy orzechami i owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 40/50 minut
Mia Cucina Sofietaubitej piany dodajemy łyżkę proszku budyniowego, mieszamy. Brzoskwnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone(...)kawalki brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC. Chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietamajonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej(...)mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady
Mia Cucina SofietaSkładniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier(...)puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony
Mia Cucina Sofietamargaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące rozpuszczone masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm). Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 45 min do suchego patyczka
Mia Cucina Sofietamieszamy mikserem na niskich obrotach. Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dolewamy stopniowo kawę ciągle mieszając. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy
Symfonia Smaków