pieczenie - 19054 przepisów (strona:374/1271)

Brzoskwniki- Pesche dolci 208

masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej(...)odległości, ponieważ urosną. Wstawić do piekarnika na 15 min i piec w temp. 180 °C. Uważać, aby ciasteczka nie zbrązowiały. Ciasteczka lekko ostudzic, a następnie łyżeczką lub nożykiem wyciąć w ich podstawie wgłębienie, które potem należy wypełnić kremem.   Krem: W garnku mało przypalaj ą cym si ę podgrza ć bardzo mocno mleko, ale nie zagotowa ć . W salaterce mikserm

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 233

jajek v   160 g cukru v   150 g mąki pszennej v   150 g mąki ziemniaczanej v   1 łyżeczka proszku do pieczenia v   wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v   Sok ananasowy v   Woda/cukier v   ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem(...)ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze  180ºC około 30 - 40 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 130

Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy.. Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy.  W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.  Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojon ą wcześniej kieł bas ę , ser, pomidorki i rozmaryn. Mieszamy. Masę przelewamy(...)silikonowej formy babkowej. Pieczemy w 180° C przez około 40 minut. Po wyj ę ciu z piekarnika czekamy 10 minut , a nast ę pnie babk ę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 476

kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta,  lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa(...)składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki

Mia Cucina Sofieta
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 149

składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.  Dodajemy orzechy i  mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej(...)masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: ·          100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Mia Cucina Sofieta
Tarta ze śliwkami i czekoladą 142

11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Kruszonka 30 g cukru 45 g masła 55 g mąki Wszystkie składniki rozcieramy w palcach(...)śliwkowych 60 g startej gorzkiej czekolady ok. 500 g śliwek Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą.  Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej , całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Ciasto ananasowe z orzechami 186

mąki pszennej v   50 g mąki ziemniaczanej v   50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v   150 g masła/margaryny v   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v   wanilina lub prawdziwa wanilia v   2-3 łyżki mleka Na polewe: v   puszka ananasów w plasterkach (12 sztuk) v   100 g siekanych orzechów laskowych(...)opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na nim układamy odsączone krążki ananasa. Na wierzch ciasta, pędzelkiem nanosimy cukrowo-maślaną polewę, posypujemy orzechami i owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 40/50 minut

Mia Cucina Sofieta
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 339

ubitej piany dodajemy łyżkę proszku budyniowego, mieszamy.   Brzoskwnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone(...)kawalki brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC. Chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 174

majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej(...)mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 220

Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier(...)puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 189

margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm).  Dekorujemy truskawkami.  Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy  ok. 45 min do suchego patyczka

Mia Cucina Sofieta
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 272

mieszamy mikserem na niskich obrotach.  Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dolewamy stopniowo kawę ciągle mieszając. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.  Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy

Symfonia Smaków
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 200

czekolady. Zapraszamy! Składniki   ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych) ok. 130 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (wedle uznania- można dać mniej, ale jak dla mnie wyszły idealnie słodkie) 3 garstki pestek dyni 2 garstki nasion słonecznika 1 garść płatków owsianych górskich(...)miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce- ciepłe ciastka bardzo mocno się rozpadają, a chcemy je przecież

Symfonia Smaków
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 154

większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat.  Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki! Korzystam z tego przepisu(...)wody.  Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło.  Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli

Symfonia Smaków
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 205

przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia.  Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze(...)przypominała kształt koła, a pomiędzy  biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy, aby zapobiec przed ich sklejeniem. Biszkopciki pieczemy od 7 do 10minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy je w zamkniętym piekarniku, aby nie opadły.  Wystudzone biszkopciki odrywamy zgrabnie od papieru do pieczenia dłonią lub za pomocą szpatułki. Zabieramy się do sporządzania kremu: skórkę z całej cytryny ścieramy

Symfonia Smaków