pieczenie - 19054 przepisów (strona:373/1271)

Malzenstwo doskonale... 154

kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie. Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie. Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow(...)nalezy smarowac. Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem biszkoptu z piekarnika najlepiej sprawdzic patyczkiem czy sie upiekl. Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie. Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc

Przysmaki Karolki
Ciasto bananowe 163

wykonanie: Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase. W osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem. Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy(...)uzylam keksowki. Pieczemy okolo 60 minut w temperaturze 180°C. Skorka powinna byc rumiana i chrupiaca. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto na cztery pory roku 187

maly proszek do pieczenia 2 budynie smietankowe 3/4 l mleka 1 kg jablek cynamon wykonanie: Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Dokladnie mieszamy. 3/4 ciasta wykladamy na natluszczona blache ( ja uzylam tortownice o srednicy 26 cm) Na ciasto wykladamy jablka(...)wymieszane w odrobina cynamonu. Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Jeszcze cieply budyn wykladamy na jablka. Na budyniu rozprowadzamy reszte ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Rabarbarowa niespodzianka ;) 142

foremki: 2 zielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym wlozyc do rondelka i zalac woda. Gotowac na malym ogniu(...)Gotowac 3 minuty. Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C

Przysmaki Karolki
Ciasto, ktore musi sie udac 207

waniliowy 1 maly proszek do pieczenia do piany: 5 bialek 1,5 szkanki cukru kwasne owoce wykonanie: Z miekkiej margaryny, maki, zoltek, cukru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrabiamy kruszonke. Na posmarowana tluszczem blaszke do ciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke. Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest(...)ladniejsza bedzie beza. Na koniec piane posypujemy pozostala czescia kruszonki. Jej ilosc ma byc niewielka, wystarczy tle by przykryc piane. Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczmy przez okolo 40 minut. Na 10 minut przed koncem zwiekszam gaz do 190°C. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Aby nie wysychalo zbytnio ja wkladam cala blache potem do wokra foliowego

Przysmaki Karolki
Slodycz i sol zakleta w tarcie 178

pieczenia sol 4-5 lyzek wody nadzienie: 400g pomidorkow koktajlowych 300g sera feta 3 jajka swieza bazylia pieprz czarny, swiezo mielony wykonanie: Make wymieszac z proskizm do pieczenia i 0,5 lyzeczki soli. Do maki dodajmey platki masla oraz wode i zagniatamy jednolite casto. Nastepnie walkujemy je i wykladamy forme do tart (26-28 cm) nasmarowana tluszczem. Odstawiamy(...)ciescie ukladamy pomidorki przekrojone na pol, przecieta strona ku gorze. Ser feta kruszymy na kawalki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotowa mase wylewamy na pomidorki. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut. Przed podaniem tarte posypujemy swiezo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Pomidorowy sezon

Przysmaki Karolki
Czekolada jest dobra na wszystko 217

masy czekoladowej. Blaszke (19x20cm) lub mala tortownice wylozyc papierem do pieczenia. Przelac do niej ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60-70 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic 15 minut. Przelozyc na talerz do gory dnem, sciagnac papier do pieczenia i udekorowac kakao. Smacznego

Przysmaki Karolki
Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie czyli Weekendowa Piekarnia # 48 116

przylaczyc do wspolnego pieczenia. Przyznaje, ze sprawia mi to coraz wiecej radosci. Tym razem radosc z tych buleczek miala tez Viki, ktora brala czynny udzial w ich pieczeniu. Wlasciwie ograniczyla sie do jednaj czynnosci, ale jakze waznej :D Z wielkim poswieceniem smarowala buleczki maslem, a potem gdy juz wyciagalam je z piekarnika to wlasnie Viki probowala ich jako(...)ukladamy je na blasze dosc luzno jeden za drugim, tak by opieraly sie o ta wystajaca czesc. Odstawiamy na 30 minut . Calosc znow smarujemy stopionym maslem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez okolo 15-20 minut az sie zrumienia. Buleczki najlepiej smakuja gdy sa jesszcze cieple. Za ten wspanialy przepis dziekuje Atince , ktora byla gospodynia 48 juz edycji

Przysmaki Karolki
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 142

pomoca wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Podajemy gdy sa jeszcze cieple. Smacznego

Przysmaki Karolki
Slodka pokusa - czekolada 169

pieczenia 2 lyzki kakao wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana z bialek. Na piane przesiac make, proszek do pieczenia i kakao, a nastepnie wymieszac. Ciasto przelac do tortownicy (24cm). Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 180°C przez 20 minut. Po wystudzeniu upieczonego biszkoptu nalezy przeciac

Przysmaki Karolki
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 203

same jagody) cukier puder do posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy na pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto wykladamy na mala blache lub tortownice nasmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych(...)osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009 Przepis dodaje w ramach konkursu " Owocowe love " ogloszonym na Mikserze kulinarnym

Przysmaki Karolki
Moja slabosc do czekolady 190

wykonanie: Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy maslo z cukrem do chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy. Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy. Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta(...)czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca noza robimy w ciescie zygzak, w ten sposob ciasto lekko sie przemiesza. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystygniecia, a nastepnie dekorujemy. glazura: 100g gorzkiej czekolady 30g masla Czekolade i maslo roztapiamy w kapieli wodnej, a nastepnie dekorujemy

Przysmaki Karolki
Zamiast klopsow. 165

kazdym razem ponosze bolesna kleske. Rozmaryn i mieta juz nie sa tak oporne, ale tez nie ma sie czym chwalic. Dzis kilka galazek mojego ulubionego tymianku dodalam do prostej pieczeni z mielonego miesa. Wykorzystalam to co mialam akurat pod reka i nudne klopsy mielone zamienilam w ciekawa pieczen. Pracy niewiele, a efekt? ... sami ocencie. Pieczen z mielonego miesa(...)podsmazamy na oliwie. Gdy przestygnie dodajemy do mielonego. Dodajemy tez jajka, pokrojone w kostke pomidory i ser oraz przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy. Foremke keksowke (10x24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ja miesem. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu mieso powinno chwile odpoczac zanim wyciagniemy je z foremki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Na urodzinach musi byc tort 171

150g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100g mielonych migdalow wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 4 lyzkami goracej wody. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic

Przysmaki Karolki
Ciasto z morelami 175

Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac(...)zimna woda, osuszyc i sciagnac skorki. Przekroic na pol. Maslo roztopic i przestudzic. Jogurt ubic z jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka. Piec w temperaturze

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania