Pojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym. Składniki: Spód
Ala piecze i gotujeTrzeba korzystać z świeżych truskawek dopóki są,sezon krótki więc u mnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie
Ala piecze i gotujeMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki
Ala piecze i gotujeformując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem
Ala piecze i gotujekonsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy
Ala piecze i gotujepodpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą skórką z cytryny
Ala piecze i gotujezimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować
Ala piecze i gotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotujełyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą być za miękkie i się rozpadać
Ala piecze i gotujejednolitej masy. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 70 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeresztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spód owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami. Lukier: Do cukru pudru dodać białko i zmiksować
Ala piecze i gotujespożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremkami wycinać gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 170 st około 10 min. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować czekoladą ciasteczka. Dodatkowo udekorowałam część gwiazdek kolorowymi kuleczkami
Ala piecze i gotujecukier puder utrzeć. Dodać orzechy laskowe, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Formować małe rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 8 min w 170st. Rogaliki wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi
Ala piecze i gotujeSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód 250
Ala piecze i gotuje