polewą z białej czekolady i czereśniami składniki: 300 g gorzkiej czekolady 125 g mąki 250 g masła 150 g cukru 30 g płatków migdałowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli do dekoracji 150 g białej czekolady 50 ml porto 150 g czereśni(...)słoika wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Następnie dodajemy do stopionej czekolady pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 140°C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i udekorować. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku czereśnie i porto doprowadzamy do wrzenia
Przysmaki Karolkiskładniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem
Przysmaki Karolkicoś z tym właśnie składnikiem. Tort czekoladowy z gruszkami biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie
Przysmaki Karolkiskładniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem
Przysmaki Karolkipomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę(...)babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem naprzemienne, raz ciemne, raz jasne. Na końcu możemy ciasto jeszcze przemieszać widelcem. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175°C Wystudzona babkę lukrujemy i ozdabiamy wiórkami czekolady
Przysmaki Karolkirabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła 275 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 3 jajka małe opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Po wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce(...)puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkipieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem
Przysmaki KarolkiKurczak nie zawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak(...)kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę, żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku. Piec przez 45 minut, po czym podwyższyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych(...)suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru
Bernika - moj kulinarny pamietnikpszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka truskawkowa Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Blat biszkopta nasączyć sokiem
Magiczne Życie Martybyć dość elastyczne i sprężyste). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 godziny. Przygotować formę o wymiarach 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć w przygotowanęj formie i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę, mąkę wymieszać z białym(...)dodać masło i wyrabiać aż powstaną małe grudki. Ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany. Na wierzch poukładać truskawki, posypać obficie kruszonką i łyżką ciemnego cukru oraz migdałami. Pieczemy 35 minut w 180ºC. Smacznego
Zabawa smakiemfrancuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę
Zabawa smakiemjajka 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka. Połączyć zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami(...)cisto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy około 20-25 minut. Smacznego
Zabawa smakiemustach ....polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 szkl mąki Wykonanie: Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce. W drugiej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru. Piana musi być świecąca :). Pianę przekładamy do żółtek I mieszamy łyżką. Na sam koniec(...)dodajemy porcjami make I mieszamy powoli drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym na 180 C piekarniku ok 20-25 min- lub do wyciągnieia suchego patyczka. Po upieczeniu I wystygnięciu kroimy na trzy placki. Możemy lekko nasączyć, Składniki na krem: 500 ml kremówki 1 biała czekolada 150 gr wiórek kokosowych 500 gr mascarpone ok 30 gr migdałow do uprażenia
Smaki EdytyKlasyka pieczenia serników - to moja druga wersja z polewą . Sernik rozpływa się w ustach i jest puszysty jak ptasie mleczko. Polecam . Zaczynamy : Składniki : 1 masło 1 kg startego sera 8 jaj 1 1/3 szkl cukru 3-4 lyzki mąki ziemniaczanej bakalie wdlg uznania Wykonanie: Białka - ubijamy, na sztywną pianę. Odkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę(...)caly czas ubijajac . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 50-70 min. Gdy ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny
Smaki Edyty