miłego weekendu. Babeczki z wiśniami i różowym kremem składniki na 6 babeczek 3 jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone(...)łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez
Przysmaki Karolkiwystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej. Biszkopt składniki 6 jaj 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao - opcjonalnie wykonanie(...)Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich rozmącone żółtka. Mieszamy energicznie. Na końcu dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Jeśli biszkopt ma być brązowy razem z mąką dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ciasto na tortownice. Tortownice smarujemy masłem tylko po dnie, nie smarujemy boków. Biszkopt pieczemy
Przysmaki Karolki1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki(...)przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu wyciągamy babkę z foremki. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej wraz z masłem. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady
Przysmaki Karolkipolewą z białej czekolady i czereśniami składniki: 300 g gorzkiej czekolady 125 g mąki 250 g masła 150 g cukru 30 g płatków migdałowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli do dekoracji 150 g białej czekolady 50 ml porto 150 g czereśni(...)słoika wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Następnie dodajemy do stopionej czekolady pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 140°C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i udekorować. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku czereśnie i porto doprowadzamy do wrzenia
Przysmaki Karolkiskładniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem
Przysmaki Karolkicoś z tym właśnie składnikiem. Tort czekoladowy z gruszkami biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie
Przysmaki Karolkiskładniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem
Przysmaki Karolkipomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę(...)babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem naprzemienne, raz ciemne, raz jasne. Na końcu możemy ciasto jeszcze przemieszać widelcem. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175°C Wystudzona babkę lukrujemy i ozdabiamy wiórkami czekolady
Przysmaki Karolkirabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła 275 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 3 jajka małe opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Po wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce(...)puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkipieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem
Przysmaki KarolkiKurczak nie zawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak(...)kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę, żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku. Piec przez 45 minut, po czym podwyższyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych(...)suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru
Bernika - moj kulinarny pamietnikpszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka truskawkowa Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Blat biszkopta nasączyć sokiem
Magiczne Życie Martybyć dość elastyczne i sprężyste). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 godziny. Przygotować formę o wymiarach 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć w przygotowanęj formie i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę, mąkę wymieszać z białym(...)dodać masło i wyrabiać aż powstaną małe grudki. Ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany. Na wierzch poukładać truskawki, posypać obficie kruszonką i łyżką ciemnego cukru oraz migdałami. Pieczemy 35 minut w 180ºC. Smacznego
Zabawa smakiemfrancuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę
Zabawa smakiem