pieczenie - 19054 przepisów (strona:387/1271)

Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 178

przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut.  Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem(...)papryką i oregano. Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż ser się zarumieni (najlepiej na termoobiegu). SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Szynka w zalewie 175

Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.  SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Walentynkowe babeczki 133

pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.  Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez ok. 20 min. Dekoracja jest prosta małym nożykiem wycinamy serduszka na babeczkach, wyciągamy

cookpl
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) 190

dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy przez 5 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 140 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i dalej pieczemy przez 90 minut. Ja wydłużyłam ten czas o o 10 minut, bo wolę bezę(...)bardziej chrupiącą w środku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia pieca. Teraz krem cytrynowy - najlepszy :) 150 g curdu cytrynowego z nutką pomarańczy Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 → przepis znajdziecie klikając tutaj :) 150 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30%, dodatkowe 3 łyżki curdu, Serek mascarpone wymieszać z curdem. W osobnej misce ubić

Delicious Titbits
Ciasteczka walentynkowe 144

. Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy serca foremkami :) Układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ˚ C ok. 10-15 minut, do zrumienienia. Ja piekę z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca studzimy i przygotowujemy polewę czekoladową  rozpuszczając

Delicious Titbits
Zebra z klasą :) 194

szklanki, ale to dla mnie za dużo), 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanka oleju, 1 i 1/2 szklanka "7up" (lub oranżady), 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 3 łyżki kakao(...)łyżki mąki pszennej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Caisto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez

Delicious Titbits
Pizzerinki ze szpinakiem 298

wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne pikniki, gdy zrobicie je w wersji mini. Ja swoje piekłam na kamieniu Bakero, więcej pisałam o nim tutaj .   Składniki na 7 sztuk: Ciasto: 500 g mąki żytniej (pytlowej) Ok. 300 ml wody (dałam trochę mniej) 1 łyżka oleju ½ łyżeczki(...)minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem  i ziołami. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Szpinak: Czosnek posiekać. Zeszklić na oleju. Wrzucić szpinak

Fabryka pomysłów
Placek z rabarbarem 443

okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia  3 jajka 120 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 2 łodygi rabarbaru Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 40 g mąki pszennej Przygotowanie: Umyty i obrany rabarbar kroimy(...)plasterki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po 30 minutach odsączamy sok.  Miękkie masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar.  Posypujemy wierzch ciasta przygotowaną kruszonką. Pieczemy w 180'C przez 45 minut. Smacznego

cookpl
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi 304

Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy(...)użyłam ciut większej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 1 godzinę. Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 155

dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno(...)dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy

Delicious Titbits
Wytrawne muffinki z serem i kabanosami 213

rozpuścić w rondelku i przestudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę a kabanosy na małe kawałeczki ok 0,5 cm. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy i jeszcze(...)wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, w środku lekko wilgotne a na zewnątrz chrupiące

Monia miesza i gotuje
Torcik czekoladowy 217

mieszamy), 3 łyżki najwyższej jakości kakao w proszku, 100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej, 100g miałkiego cukru, 2 średniej wielkości jajka, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Do dekoracji używamy kwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków(...)Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę rozdzielamy do foremek. Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 15minu, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę ostygły i następnie wykładamy na kratkę w celu całkowitego ostygnięcia. Do podgrzewanego na małym ogniu rondla z zagęszczonym mlekiem

Pudełko rozmaitości
Mini babeczki wielkanocne ;) 429

Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem.  Foremki natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto(...)foremek i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka, dzięki temu  nie będzie zbyt gęsta i lepiej się rozprowadzi. Polewamy nasze babeczki i dekorujemy groszkami. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym 359

nadrobić. składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka wody (może być gazowana) 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatki: u mnie bita śmietana(...)śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona Do miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję

Monia miesza i gotuje
Romantyzmu niedosyt i bazyliowy sernik. Z truskawkami 175

wrzucić do garnuszka, zalać kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Odcedzić. Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka drobno rozgnieść, wymieszać z masłem. Mieszankę ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Ricottę, cukier, skórkę i sok z limonki, kremówkę, jajka i mąkę zmiksować na gładką(...)masę. Ewentualnie dodać barwnik, połączyć. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, pozbawione szypułek truskawki. Formę wstawić do piekarnika razem z naczyniem wypełnionym wodą. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec kolejne 50 minut. Ostudzić  piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze