gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo(...)jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam do wyrobu ciasteczek:) Wyszło mi dokładnie 26 ciasteczek, które umieściłam, przyklepawszy lekko kulki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki przypłaszczałam jeszcze dodatkowo łyżeczką w trakcie ich pobytu w piekarniku, ponieważ wydawało mi się, że są za wysokie. Piekłam w temp. 160*C przez 12 minut
Zdrowa Kuchnia Sowyskładników i wszystko dobrze wymieszałam. Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest lepka, ale nie sprawiała kłopotu przy formowaniu ciasteczek, choć u mnie wyszły one i większe i bardziej wyrośnięte niż u poprzedniczki i w związku z tym wyszło(...)mniej, bo 25 sztuk, a nie 30. Tu przygotowane do wstawienia do piekarnika: Piekłam ok. 15 minut do stanu lekkiego zbrązowienia. Studziłam na papierze, bo tego typu ciasteczka bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. Tutaj w trakcie studzenia, jeszcze na papierze: Ciasteczka bardzo dobre, miękkie i niestety wciągające, trudno poprzestać na jednym;) "Jeżeli ze wszystkich prób wychodziłeś zawsze
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan 2 łyżki miodu/słodu - dałam jedną i było ciut za mało 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik na 180 0 C. A potem mieszałam w misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. mąka i płatki orkiszowe(...)jeszcze odrobina mąki (k) Po ostatecznym wymieszaniu ubrałam lateksowe rękawiczki i odrywając po kawałku masy lepiłam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lepienie szło bez problemu:) Po wsadzeniu do piekarnika najpierw nastawiłam zegar na 15 minut, ale potem dodałam jeszcze 10 min, więc w sumie piekły się 25 min. Ciasteczka wyszły bardzo dobre
Zdrowa Kuchnia SowyKilka lat temu odkryłam, że pieczenie (a serników w szczególności) nie jest czymś tak trudnym jak całe życie sądziłam. Zaczęłam więc piec i tak mi się spodobało, że serniki były u mnie na bieżąco, czasem nawet co tydzień jak wpadłam w sernikowy trans;) Przestałam piec odkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian i mocno ograniczyłam nabiał. Ale przerwa była
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżek 1/2 szkl. cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka konfitura Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche(...)składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 min. SMACZNEGO Konfitura z malin niskosłodzona Premium Rosa/ Polska Róża Wykonana z 50% owoców, cukru, soku malinowego, pektyny owocowej, ksantanu - naturalnego zagęstnika Masa netto: 210 g Konfitura
kolorowotorcikowoszkl. cukru 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szkl. mleka 2 chałwy waniliowe, podzielone na 12 cząstek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy jajka, ciągle ucierając. Zwalniamy tępo miksera i wsypujemy suche składniki. Na koniec wlewamy mleko. Formę(...)wkładmy papilotkami, papilotki uzupełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy kawałeczek chałwy i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopachnące pomarańczami - przepis Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa(...)perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli
kolorowotorcikowokolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu(...)nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około 60 minut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej
kolorowotorcikowołyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Foremki lub papilotki do muffinek wypełnij do połowy masą, połóż kostkę czekolady i uzupełnij porcją ciasta. Piecz 10 minut w 240 stopniach C. Moja propozycja - jeśli
kolorowotorcikowoszkl. cukru 1/3 kostki margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia woda ( około 1 szkl. ) Margarynę rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, mąkę, jaja i proszek do pieczenia. Miksować dolewając wody, aż powstanie jednolite gęste ciasto. Piec gofry. Śmietanka: Ubić 200g śmietany homogenizowanej 30% z 3 łyżkami cukru. Nałożyć na upieczonego gofra, posypać owocami. Smacznego
kolorowotorcikowoupodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem, dosłodzić cukrem pudrem - odstawić. W naczyniu wymieszać migdały, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem(...)formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit. Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska . BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak. Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas. KRESTO to szeroki asortyment przeróżnych bakali. KRESTO
kolorowotorcikowooleju 60 ml jogurtu naturalnego 60 ml napoju migdałowego Alpro Do posypania: 4 łyżki wiórek kokosowych KRESTO 3 łyżki cukru Suche składniki, tj. mąka, wiórki kokosowe, soda, proszek do pieczenia - wymieszać. Napój migdałowy połączyć z jogurtem. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dolewać powoli do ubitej masy jajecznej olej. Dodawać na przemian mąkę i jogurt - niedbale ucierając(...)Ciasto wylać do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem. Piec w 180 stopniach C, około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoPrzepis na biszkopty - porcja na 6-7 biszkoptów 3 jaja 50 g cukru szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić(...)sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta
kolorowotorcikowocukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć - utrzeć na jednolite ciasto. Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 170 stopniach. Ostudzony placek przekroić wzdłuż. Posmarować marmoladą wieloowocową, np Jamar. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoprzygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj po jednym jajku - ucierając. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę(...)żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową. Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut. Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo