Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać(...)pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i po trochę oleju.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej płatki(...)czwartej kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę. 3 różne galaretki [ u mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław] dowolne owoce Galaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce. 500 ml śmietanki kremówki
Moje domowe kucharzeniesosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych! Źródło : Korzyści zdrowotne ze spożywania oleju(...)awokado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia. 4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%). 5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Moje domowe kucharzenieCzasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g(...)mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć
Moje domowe kucharzenieczekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)200g konfitury różanej Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut
Emcia Pichcikostki margaryny 1/2 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne(...)dodawałam) Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko. Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostaje już tylko przygotować
Emcia Pichciszklankę mąki 125g margaryny 1 torebkę cukru waniliowego 125g cukru pudru 3 torebki Irving Tea "Citrus with hint of ginger" 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę imbiru sproszkowanego Polewa: 6 kostek czekolady mlecznej Odrobinę mleka Najpierw zaparzamy herbatkę z trzech torebek i dodajemy 6 łyżek herbaty do wszystkich składników, a następnie je mieszamy(...)180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie
Emcia Pichcirękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :)) W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc
Emcia Pichciminut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami (u mnie 10 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200C i przygotowujemy saszetkę z papieru do pieczenia (papier do pieczenia ucinamy na szerokość ok. 15cm, na środek układamy krewetki, a końce zbieramy do siebie i związujemy dratwą). Tak zapakowane krewetki pieczemy przez ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem
Emcia Pichciproszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto(...)Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego
Emcia Pichcioddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką(...)międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować i trochę spiekłam go z góry, ale naprawdę w ogóle nie zmienia
Emcia PichciStandardowy gnieciuch ;) Składniki: 2 szklanki porzeczek czerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą(...)masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto. W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem
Emcia PichciSkładniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 10 łyżeczek kropelek czekoladowych 2 łyżeczki kropelek czekoladowych do dekoracji Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju(...)Przepis: Składniki suche łączymy ze sobą i tak samo robimy w przypadku składników mokrych. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch nakładamy kilka kropelek czekoladowych. Muffiny pieczemy w 200C przez około 20 minut. Studzimy na kratce. insertCookd("7c9e6899bc674da2418f73d9ce3e163d
Emcia PichciSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki(...)łyżeczki masła Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy je w formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta. W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy
Emcia PichciSkładniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 12 łyżeczek konfitury (u mnie żurawinowa) Przepis: Składniki suche łączymy ze sobą. Podobnie(...)postępujemy ze składnikami mokrymi (oprócz konfitury). Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko w miarę dokładnie. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie jedną łyżeczkę konfitury i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce. insertCookd("73c9b417c4bbb8d62068e0c963aaa74d
Emcia Pichci