pieczenie - 19054 przepisów (strona:356/1271)

Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 598

czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy na malutkim ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz oba cukry. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem. Do mieszanki z mąką najpierw dodajemy jajka i śmietanę, chwilę miksujemy na małych obrotach(...)masłem i mlekiem. Jeszcze trochę miksujemy, do uzyskania jednolitej masy, ale nie na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. i 10 min. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli trzeba, dopiekamy jeszcze 5-10 min. Studzimy w wyłączanym i uchylonym piekarniku. Ciasto może odrobinę opaść

Ratunku obiad
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 300

Nareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość dawno, ale że przepis był eksperymentem, to nie trafił od razu na bloga. Wtedy dodawałam wszystko na oko. Mąka, cukier, szczypta soli. Masła miałam w lodówce trochę ponad pół kostki, więc dałam całe. Zostało(...)Krojąc ciasto w ten sposób, nie wyciśniemy z niego budyniu. Im ciaśniej i ładniej zwiniemy rulon z budyniem, tym ładniejsze będą gotowe bułeczki :) Ślimaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach. Ja na raz piekę zawsze sześć, nie więcej. Pozostałe przykrywam ściereczką i odstawiam na bok. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch i boki bułeczek roztrzepanym

Ratunku obiad
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem 172

Dodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki(...)małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Cobbler z truskawkami 204

cukru pudru Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy je z łyżką mąki i przekładamy do formy do pieczenia. Suche składniki na ciastka miksujemy z masłem. Następnie dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki(...)zrobiłam-serduszka. Układamy je na owocach, smarujemy serkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

Mienta blog
Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików) 373

wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady(...)bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę. Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 21 cm). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wgniatając je w masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) function load

Mienta blog
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1156

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający

Ala piecze i gotuje
Ciasto jogurtowe z owocami. 298

oryginale 1 i 3/4 szkl. - ale dla mnie jest za słodkie); 2 łyżki cukru waniliowego; 1 szkl. jogurtu; 1/2 szkl. oleju; 3 szkl. mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; ok. 2 szkl. jagód, malin, rabarbaru etc... Cukier i cukier waniliowy miksujemy(...)jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce. Pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I dodajemy ją stopniowo do reszty masy. Miksujemy dalej. Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylewamy ciasto, a na wierzchu wysypujemy owoce. Pieczemy około

Miksturownik
Babka parzona 234

waniliowy; 250 g margaryny;   kilka kropli aromatu np. pomarańczowego/waniliowego; 3 - 4 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :) Ciasto przelać do foremki na babkę(...)kominem w środku. Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy. Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka. Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego

Miksturownik
Niedzielna szarlotka 237

białka; 1/4 szkl. cukru, ja dałam cukier puder; 3 średniej wielkości jabłka.  Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy na dwie części: większa 2/3 i mniejsza 1/3 całego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą(...)kawałki następnie wykładamy na przestudzone ciasto. Z białek ubijamy pianę, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 40 - 45 min. w temperaturze 180 stopni. Wyszło niebo w gębie!!! Smacznego

Miksturownik
Słodkości na dziś - ciasto z truskawkami. 186

jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. C iasto z truskawkami Składniki: 3 jajka; 1/2 szkl. cukru; 1/2 szkl. oleju; 1 1/4 szkl. mąki; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 400 g truskawek (lub innych owoców) przekrojonych(...)pół; Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Resztę składników dodajemy w kolejności: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 min. do "suchego patyczka

Miksturownik
Szarlotka sypana 3928

jabłek; 1 kostka masła lub margaryny; margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy; cukier puder do posypania. Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kaszę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki(...)mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
♥ Sernik mojej Mamy ♥ najlepszy na świecie!!! 685

bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki; 1/4 szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao. Masa serowa: 1 kg mielonego sera; 3/4 szkl. oleju; 1 szkl. cukru; 2 budynie śmietankowe/waniliowe(...)ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia

Miksturownik
Słodka "pornografia" czyli ciasto Cycki... Miksturownika :) 3315

przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika... No dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy(...)dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis tutaj. Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. 1 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrami. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy żółtka i mąki

Miksturownik
Ciasto cytrynowe. 388

naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe. Składniki na formę 30 x 10cm: 250 g margaryny/masła; 3/4 szkl. cukru; 4 jajka; 2 szkl. mąki; 1 cytryna; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej(...)skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki. Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ciasto

Miksturownik
Wzorzysta rolada z malinami. 181

ułatwienia :) Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao(...)przesiewamy. Dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto wylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy. Pieczemy około 12 - 15 min w temperaturze 180 stopni C.  W tym czasie przygotowujemy ściereczkę na którą zaraz po upieczeniu wyłożymy ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy

Miksturownik