robimy kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto(...)być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki. Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady. Ja robię też z bananem. A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą
Olikowa kuchniamąki pszennej Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby była miękka. Następnie ucieramy ją z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka - mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy łyżeczkę octu i dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę zagniatamy. (masło musi być twarde, pokrojone na kawałki) Nagrzewamy piekarnik - 180 st.C. Ja, truskawki kroiłam w krążki i posypałam cukrem(...)były dość kwaśne). Na blachę wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami, śliwkami, malinami, morelami... Prawda że proste? Więc do dzieła
Olikowa kuchniazrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia 1/2 szkl(...)wody 2 łyżki oleju sól Dodatki: 1 cebula czerwona 2 pomidory żółte 1/2 papryki 10 oliwek 1/2 szklanki startego sera żółtego szczypiorek czosnek granulowany Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy
Olikowa kuchniatwarogu ( w kostce ) * 3 łyżki płatków owsianych górskich * 1,5 szklanki jagód Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki(...)żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowopszennej, 120g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 100g cukru pudru, 125 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy(...)soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić. Wierzch: 400g śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 150ml ajerkoniaku, łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku
Z miłości do słodkościpuszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-) Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem. Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom 4 w 8 stopniowej skali więc myślę, że to takie 200-220 stopni). Bagietki muszą podwoić swoją objętość. Wyglądają(...)wtedy tak: Pieczemy około 35-40 min. Jak spr czy są już dobre? skórka musi być ładnie zrumieniona, a postukana o spód bagietka, powinna wydawać pusty dźwięk. Po upieczeniu, studzimy na kratce ;-) można poczekać jak ostygną lub nie... ;-))) mi najlepiej smakują z oliwą z oliwek i octem balsamicznym pyszności ;-)) ktoś chętny??? pozdrawiam ciepło i życzę Smacznego
SMYKWKUCHNIgruszki 4 łyżki mleka kakao Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie(...)łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około 45-55min w temp. 200stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem ;-) Gotowe!!! Smacznego ;-))) biorę udział w akcji
SMYKWKUCHNIpieczenia 4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 50-60 min w temp 200 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, patyczek ma być suchy. Wyjmujemy
SMYKWKUCHNIcyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem coś na deser, ulubione muffinki z dynią z dodatkiem kardamonu i imbiru. przepis na muffinki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 3/4 szkl brązowego(...)cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 1/3 szklanka mleka dynia pokrojona w kostkę kardamon pół łyżeczki imbir 1/3 łyżeczki W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem ubijamy w misce masło, cukier, jajka. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy mleko, mieszamy z dynią, przekładamy do foremek i pieczemy około 30 minut
SMYKWKUCHNIłyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki
SMYKWKUCHNIsię prezentuje. Składniki: 1 litr śmietany 36% 300 ml konfitury malinowej 250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny) śmietan-fix 2szt na biszkopt 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki(...)pszennej przesianej przez sito 1,5 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut 220 stopni C Wykonanie krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy
SMYKWKUCHNIpokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodajemy(...)łyżce cukru, ubijamy na sztywno. W miseczce mieszamy żółtka z octem, dodajemy po łyżce, ubijamy na małych obrotach bardzo delikatnie, dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C około 45-50 minut Kroimy na 3 części. Krem śmietankowy: - budyń śmietankowy z cukrem - 1 szklanka mleka
SMYKWKUCHNIłyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Krem nr 1: KREM CZEKOLADOWY -1/2 kostki margaryny
SMYKWKUCHNImasła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony(...)spód. Pieczemy kolejne 30 minut (temp. 200 stopni) W tym czasie przygotowujemy bezę: - 3 białka - 70 g wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru
SMYKWKUCHNISkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu(...)szkl. mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku wymieszane z octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny (o temp
SMYKWKUCHNI