pieczenie - 19054 przepisów (strona:355/1271)

Wspaniały Sernik z Kremem i Czekoladą 416

ubijamy oddzielnie. Ucierając dodajemy mąkę. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wsypujemy bakalie, ekstrakt z wanilii i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Następnie dno tortownicy wykładamy jasnym kruchym ciastem, najlepiej palcami rozciągając i dociskając. Wlewamy masę serową. Przykrywamy ciemnym ciastem (ja ciasto pokruszyłam(...)Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Wykładamy na ostudzony sernik. Polewamy

Made By Mom And Son
1431. Cyganka 164

skórka otarta z 1/2 cytryny  cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny

Moje domowe kucharzenie
1452. Torcik malinowy z bitą smietaną 184

już nie ma..ale "pachniało " za to w kuchni..octem i winem haha.. Ja swoje ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe(...)Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać , dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem .Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypana mąką. piec ok 15 minut w temp 160 stopni.Wystudzić. Maliny  1 i 1/2 szkl. wody i cukier zagotować. Budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody, wlać do malin, gotować chwilę

Moje domowe kucharzenie
1472. Schabowy po parysku 188

Proszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej(...)można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku do pieczenia Wodzisław sól, pieprz, wegeta Polędwiczki pokroić na plastry i lekko rozbić .Mąkę wymieszać z jakiem , przyprawami i wodą.Wody dodać tyle , aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany.Mięso maczać

Moje domowe kucharzenie
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 142

Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy(...)osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około  180 stopni.Odstawić do ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
1535. Sekrecik 168

większą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane(...)pokrojone w ćwiartki  jabłka  ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami  .Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
1559. Placki z serem ricotta 172

2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek  ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Solanki 184

łyżeczka soli 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka  1/2 szkl. letniej wody  1 płaska łyżeczka drożdży suchych Do smarowania przed zwinięciem: 1 łyżka oleju Do smarowania przed pieczeniem:  1 białko  sól morska  opcjonalnie kminek  Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji(...)nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste. Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Kawowa pianka 238

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko(...)połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  25 dkg margaryny  1/2 l mleka  2-3 łyżki cukru,  1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 żółtka  rum do smaku  Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy dodać

Moje domowe kucharzenie
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 194

blogu  Ala piecze i gotuje Marta Wyrwa strona  fb   Łucja z blogu  Fabryka kulinarnych inspiracji  Ewelina z blogu  Przy kubku kawy  Dorota z blogu  Moje małe czarowanie  Grażyna z blogu  Grażyna gotuje Justyna z blogu  Mama i pomocnicy Olimpia z blogu  Pomysłowe pieczenie Rafał

Moje domowe kucharzenie
Kokosowe cudo 225

kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny  25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka(...)proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym

Moje domowe kucharzenie
Pączki angielskie z serka homogenizowanego 161

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę

Moje domowe kucharzenie
Szybki torcik 128

proszku..brak czasu na robienie własnego kremu..Idealny np.na Walentynki..i nie tylko.. 6 jajek 1 1/2 szkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko(...)dżem  mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Dekorator do ciast 139

ułatwiają wykonywanie dekoracji na ciastach, a stożkowaty kształt sprawia, że nie stanowi to dla nas najmniejszego problemu. Doskonały do ozdabiania pierniczków, babeczek, tortów i ciast. Dekorator, który uczyni pieczenie piękną sztuką dekoracji i wzbudzi w znajomych podziw oraz szacunek. Zalety dekoratora do ciast: - 3 sztuki pojemników z innymi końcówkami; - doskonałe i praktyczne rozmiary oraz kształt stożka; - pięknie wykonane

Moje domowe kucharzenie
Faworki 172

żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania