pieczenie - 19054 przepisów (strona:355/1271)

1472. Schabowy po parysku 192

Proszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej(...)można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku do pieczenia Wodzisław sól, pieprz, wegeta Polędwiczki pokroić na plastry i lekko rozbić .Mąkę wymieszać z jakiem , przyprawami i wodą.Wody dodać tyle , aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany.Mięso maczać

Moje domowe kucharzenie
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 146

Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy(...)osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około  180 stopni.Odstawić do ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
1535. Sekrecik 173

większą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane(...)pokrojone w ćwiartki  jabłka  ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami  .Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
1559. Placki z serem ricotta 176

2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek  ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Solanki 191

łyżeczka soli 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka  1/2 szkl. letniej wody  1 płaska łyżeczka drożdży suchych Do smarowania przed zwinięciem: 1 łyżka oleju Do smarowania przed pieczeniem:  1 białko  sól morska  opcjonalnie kminek  Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji(...)nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste. Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Kawowa pianka 242

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko(...)połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  25 dkg margaryny  1/2 l mleka  2-3 łyżki cukru,  1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 żółtka  rum do smaku  Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy dodać

Moje domowe kucharzenie
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 201

blogu  Ala piecze i gotuje Marta Wyrwa strona  fb   Łucja z blogu  Fabryka kulinarnych inspiracji  Ewelina z blogu  Przy kubku kawy  Dorota z blogu  Moje małe czarowanie  Grażyna z blogu  Grażyna gotuje Justyna z blogu  Mama i pomocnicy Olimpia z blogu  Pomysłowe pieczenie Rafał

Moje domowe kucharzenie
Kokosowe cudo 231

kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny  25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka(...)proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym

Moje domowe kucharzenie
Pączki angielskie z serka homogenizowanego 165

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta [ małą łyżeczką]. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Usmażone pączki odkładać na bibułkę

Moje domowe kucharzenie
Szybki torcik 131

proszku..brak czasu na robienie własnego kremu..Idealny np.na Walentynki..i nie tylko.. 6 jajek 1 1/2 szkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko(...)dżem  mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Dekorator do ciast 142

ułatwiają wykonywanie dekoracji na ciastach, a stożkowaty kształt sprawia, że nie stanowi to dla nas najmniejszego problemu. Doskonały do ozdabiania pierniczków, babeczek, tortów i ciast. Dekorator, który uczyni pieczenie piękną sztuką dekoracji i wzbudzi w znajomych podziw oraz szacunek. Zalety dekoratora do ciast: - 3 sztuki pojemników z innymi końcówkami; - doskonałe i praktyczne rozmiary oraz kształt stożka; - pięknie wykonane

Moje domowe kucharzenie
Faworki 176

żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 382

sprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam  z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z mlekiem w proszku.. 1 kg mąki  1 szkl.cukru pudru(...)szkl.mleka  około 2 szkl. mleka w proszku  2 łyżki kakao  Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać

Moje domowe kucharzenie
Szafranowe babeczki 142

necie.. 1,5 szkl. mąki  115 g masła lub margaryny  2 jajka  40 g cukru  1/2 łyżeczki cukru waniliowego  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli  1/2 szkl. letniego mleka  kilka nitek szafranu (4-5)  Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę

Moje domowe kucharzenie
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 236

stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec  55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia

Moje domowe kucharzenie