pieczenie - 19054 przepisów (strona:350/1271)

Biała Pavlova – torcik bezowy 516

łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy(...)masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min. Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia

PastelFood
Dietetyczne muffiny z dynią 137

Składniki: 2 szklanki startej dyni  2 jaja 3 łyżki miodu  szklanka mąki garść siemienia lnianego garść płatków owsianych łyżeczka cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki oleju szczypta soli Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli. Starty miąższ dyni mieszam z miodem, mąką, żółtkami, przyprawami, olejem, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam ze sobą składniki, następnie stopniowo i powoli dodaję pianę z białek. Masę przekładamy do foremek na muffiny, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut

Mango Papaja
Ciasto cappucino 668

masła 3,5 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie biszkoptów (użyłam 1,5) 1 szklanka mocnej kawy 1 kieliszek wódki (użyłam ekstraktu waniliowego) kakao Wykonanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Białka ubić na sztywno.   Kiedy są już niemal gotowe dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czasu ubijając.  Na koniec przesiać(...)mąki (plus ewentualnie proszek) i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez około 20 - 25 minut.  Biszkopt wyjąć i ostudzić. Kiedy biszkopt jest już zimny zaczynamy przygotowywać krem. Mleko w proszku przełożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i rozwałkować tak, aby pozbyć się większych grudek. W garnku zagotować niewielką ilość wody.  Na wierzchu postawić szklaną

Sto kolorów kuchni
Pączki dla początkujących ;) 442

brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią

prawdziwe jedzenie
Tort z patelni 145

ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie(...)czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort . Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę z serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko polewę czekoladową

prawdziwe jedzenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 215

wykładam  ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Maliny układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku,  a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem(...)pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Migdałowo-kakaowa babka 175

Składniki:  3 szklanki mąki tortowej  1 szklanka mleka  1 szklanka cukru  1/2 szklanki oleju rzepakowego  opakowanie cukru waniliowego  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka  3 łyżki kakao(...)kilka kropel aromatu migdałowego  masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut

Moja smaczna kuchnia
Rolada Szpinakowa z Łososiem i Serkiem z Chrzanem 2101

wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto szpinakowe zwinęłam w ściereczkę w kształt rolady (długość rolady 30 cm). Odstawiałam do wystudzenia. W czasie, w którym rolada

Blondynka Gotuje
Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne razowe na śmietanie, z serem peccorino 180

Dawno nie piekłam bułeczek i chyba stęskniłam się za zapachem świeżego pieczywa jaki unosi się w domu podczas pieczenia. Dzisiejsze bułeczki przygotowałam na śmietanie bo kiedy już naszykowałam mąkę to zauważyłam, że nie mam mleka . W sumie - śmietana to takie gęste i bardziej tłuste mleko więc po co lecieć do sklepu ? Wykorzystałam co było a bułeczki wyszły bardzo delikatne(...)peccorino nadał im ciekawego posmaku. Kiedyś już wykorzystałam ser w pieczywie przy okazji pieczenia Bułeczek z parmezanem i cebulką , które też były bardzo smaczne. Zobacz koniecznie Grahamki na twarożku ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kruche babeczki z owocami 195

łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny do dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną(...)obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 15 minut, babeczki powinny być jasne. Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Śmietanę 36 % ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru i sokiem z cytryny, śmietana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezowy torcik migdałowy 180

Składniki na blaty bezowe (4 szt.) 4 białka 1 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych migdałów płatki migdałów Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy 18 cm. W misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, jednocześnie cały czas je ubijając. Dodajemy 1 łyżkę mąki(...)dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy na obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z migdałami 263

szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni(...)termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Polecam:) The post Jabłecznik z migdałami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 318

śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy łyżką aż masa się spieni i utworzy jasną pianę, którą dodajemy do ubitych białek i łączymy całość na niskich obrotach robota. Mąkę pszenną(...)pomocą silikonowej łyżki zbieramy resztę masy ze ścianek naczynia i łączymy. Dno tortownicy 22 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką, boki tortownicy pozostawiamy suche. Przekładamy masę i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. Do tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka z malinami i cukrem 163

moim domu. A smakują wszystkim. Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem jest prosty, jak drut poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Do ciasta nie dodajemy cukru, tym razem nadzienie składa się ze słodkich malin z rumem i posypałam powierzchnię cukrem trzcinowym. Ciasteczka są na zewnątrz kruche, mięciutkie(...)kształcie prostokąta, smarujemy malinami z rumem, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą posypujemy cukrem. Foremką, ja miałam karbowane serce wycinamy z ciasta serca. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i podajemy do kawy. Smacznego. The post Kruche ciasteczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe z orzechami 180

Wszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię