pieczenie - 19054 przepisów (strona:357/1271)

Muffiny kokosowe 114

Składniki suche: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Masa kokosowa: 1/2 tabliczki czekolady białej 50 g wiórek kokosowych 20 g masła Dodatki: 12 łyżeczek wiórków kokosowych Przepis: Masę kokosową przygotowujemy poprzez połamanie białej czekolady na mniejsze części i wrzucenie(...)sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie nakładamy jedną łyżeczkę masy kokosowej i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinów posypujemy wiórkami kokosowymi. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce

Emcia Pichci
Ciasto zebra 263

obsypania tortownicy kolorowa posypka Przepis: Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko(...)łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka).  Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się

Emcia Pichci
Sernik królewski 408

gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 60 minut. Po upieczeniu, sernik pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wkładamy go na kilka godzin do lodówki. insertCookd("e6f3bf2e7a02be808b121245396a81b8

Emcia Pichci
Muffiny z musli 127

Składniki suche: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka musli tradycyjnego  + 8 łyżeczek do posypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 3 łyżki miodu 1 jajko Przepis: Składniki suche łączymy w jednej misce, a w drogiej(...)łączymy składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.  Musli

Emcia Pichci
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 130

masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut(...)brzegów ciasta. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon, a następnie ostrym nożem odkrawamy paseczki ciasta o grubości ok. 4 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pokrywamy rozkłóconym jajkiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu bułki pozostawiamy

Emcia Pichci
Letnie ciasto z jeżynami 309

mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą(...)wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Ciasto kokosowo-gryczane z cukinią i śliwkami 174

Dawno ciasta nie piekłam. Pamiętam taki czas sprzed kilku lat, kiedy to niespodziewanie dla siebie samej odkryłam, że pieczenie to fajna rzecz i że mi wychodzi (bo do tej pory specjalnie mnie nie ciągnęło i uważałam, że nie mam ręki do ciast, choć nie wiem skąd takie przekonanie skoro nie piekłam nic albo prawie nic). Po tym odkryciu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tartaletki z borówką amerykańską 261

margaryny,  60g cukru,  250g mąki pszennej,  jajko,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki(...)Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Nadzienie: 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń, skórka z 1/2 cytryny,  250ml śmietanki 30%,  100g cukru pudru,  1 czubata łyżeczka żelatyny,  400g borówki amerykańskiej. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować

Z miłości do słodkości
Jagodzianki 141

puszystością od dnia poprzedniego. Można również takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :) Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut Składniki: 650 g mąki pszennej + 200 g do podsypania 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 50 g drożdży 1 szklanka cukru 400 ml mleka(...)wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru. Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe bułeczki z jagodami 595

serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi . Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220 o C | Czas pieczenia : ~25 min | Ilość : ok. 16 szt. Skłaniki ( na podstawie: MW ) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli(...)delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 156

łyżeczki cynamonu ·          ½ opakowania cukru waniliowego ·          2 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut(...)się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy   migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez   ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni

Mania Gotowania
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe 167

wymiesza ć sk ł adniki suche. W drugim mokre. Po łą czy ć wszystko sk ł adniki. Nie miesza ć zbyt d ł ugo. Przygotowa ć form ę do pieczenia. Mo ż na wy ł o ż y ć j ą papilotkami. Przygotowan ą mas ę przela ć do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Nast(...)pnie nak ł adamy marmolad ę pomara ń czow ą . Zalewamy reszt ą ciasta.   Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy kandyzowana skórka pomara ń czowa

Mania Gotowania
Muffiny TOFFIFEE 183

wymiesza ć sk ł adniki suche. W drugim mokre. Po łą czy ć wszystko sk ł adniki. Nie miesza ć zbyt d ł ugo. Przygotowa ć form ę do pieczenia. Mo ż na wy ł o ż y ć j ą papilotkami.   Przygotowan ą mas ę przela ć do formy na muffinki. UWAGA(...)adamy ł y ż eczk ę masy kajmakowej, ł y ż eczk ę nutelli oraz posiekanego orzecha laskowego. Zalewamy reszt ą ciasta.   Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy krem. Orzechy t ł uczemy na bardzo drobno. Mas ł o miksujemy na najwy ż szych obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, ś mietan

Mania Gotowania
Red Velvet Cupcakes 159

aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo dobrze będzie pasował waniliowy) ·        kolorowe posypki (opcjonalnie)   Przygotowanie:   W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło zmiksować przez 2 minuty, dodać cukier i miksować, aż do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Maślankę dokładnie połączyć(...)mące. Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę oczyszczoną, kiedy się spieni od razu wlać do masy. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich masę. Piec około 20 min do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować krem. W misce zmiksować masło, dodać cukier puder . Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat. Miksować do uzyskania

Mania Gotowania
Cookie Dough Cupcakes 179

masy. Dodać czekoladę i połączyć wszystko. Z masy uformować kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki włożyć do lodówki. Przygotować ciasto na babeczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka i ucierać do połączenia się składników. Następnie suche składniki dodawać do masy na zmianę z mlekiem, mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Do octu(...)się spieni dodać do ciasta, wymieszać delikatnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki włożyć kulkę schłodzonego ciasta i zakryć ją ciastem. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować krem. Masło utrzeć i stopniowo dodawać cukier brązowy i cukier puder. Następnie dodawać partiami serek cały czas miksując. Utrzeć

Mania Gotowania