stopionego masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1/4 szkl. cukru (w książce: 1/2 szkl.); Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Studzimy najpierw 10 min. w foremce, a później na kratce. Smacznego
Miksturownikmąki pszennej; 180 g masła; 80 g gorzkiej czekolady; 2/3 szkl. kakao; 3 jaja; 1 szkl. brązowego cukru; 1/4 szkl. cukru; 3/4 szkl. śmietany 18%; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej; kilka kropli aromatu waniliowego. Krem miętowy: 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%; 400 g schłodzonego serka mascarpone; 3 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki kropli miętowych(...)jajeczno-czekoladowej dodajemy naprzemiennie śmietanę i mąkę - mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno) trzech tortownic o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 min. Sprawdzamy wykałaczką czy jest gotowe. Studzimy chwilę w formach następnie
Miksturownikpłatków owsianych; szczypta soli. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy(...)formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. aż będą lekko brązowe. Ciastka są miękkie więc nie należy ich od razu ściągać z blachy bo się zniszczą. Później studzimy je na kratce. Tak jak pisałam wyżej następnym razem rozpuszczę w kąpieli wodnej mleczną lub gorzką czekoladę i pędzelkiem rozmażę ją na jednej ze stron ciasteczek. Smacznego!!! Jeśli
Miksturownikbiałek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy(...)wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem. Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję, ale tradycyjną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Smacznego
MiksturownikPolecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody; 150 g margaryny; 1 szkl. mąki; 5 jaj; szczypta proszku do pieczenia; szczypta soli. Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła; 3 szkl. mleka; 3/4 szkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki ziemniaczanej; 2 żółtka, Ciasto: Margarynę(...)ciągle mieszając. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy również proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do wyłożonej papierem formy. I pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Następnie identycznie postępujemy z drugą połową ciasta. Krem
Miksturownikjakim często babki bywają;) Przepis od Dorotus76 , wprowadziłam drobne zmiany. Ciasto: * 100 g gorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa: * 60 g gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej * kilka łyżek mleka albo masła(...)wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po trochę fruktozę i żółtka. W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym
Zdrowa Kuchnia Sowyczekolady - w oryginale pół na pół gorzka i mleczna Przed przystąpieniem do pieczenia włączyłam piekarnik na 170*C. Dno tortownicy o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania fruktozę. Do piany wsypałam zmielone orzechy, zmielone drobno morele, a na koniec wlałam roztopioną i przestudzoną czekoladę. W oryginale(...)czekoladę stopioną, a nie startą), bo ciasto nie wyszło takie całkiem bezowe, czyli chrupiące na zewnątrz, co zresztą w niczym mu nie ujęło;) Masę przełożyłam do tortownicy i piekłam ok. 50 min. Wyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale
Zdrowa Kuchnia Sowygorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo(...)jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam do wyrobu ciasteczek:) Wyszło mi dokładnie 26 ciasteczek, które umieściłam, przyklepawszy lekko kulki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki przypłaszczałam jeszcze dodatkowo łyżeczką w trakcie ich pobytu w piekarniku, ponieważ wydawało mi się, że są za wysokie. Piekłam w temp. 160*C przez 12 minut
Zdrowa Kuchnia Sowyskładników i wszystko dobrze wymieszałam. Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest lepka, ale nie sprawiała kłopotu przy formowaniu ciasteczek, choć u mnie wyszły one i większe i bardziej wyrośnięte niż u poprzedniczki i w związku z tym wyszło(...)mniej, bo 25 sztuk, a nie 30. Tu przygotowane do wstawienia do piekarnika: Piekłam ok. 15 minut do stanu lekkiego zbrązowienia. Studziłam na papierze, bo tego typu ciasteczka bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. Tutaj w trakcie studzenia, jeszcze na papierze: Ciasteczka bardzo dobre, miękkie i niestety wciągające, trudno poprzestać na jednym;) "Jeżeli ze wszystkich prób wychodziłeś zawsze
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan 2 łyżki miodu/słodu - dałam jedną i było ciut za mało 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik na 180 0 C. A potem mieszałam w misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. mąka i płatki orkiszowe(...)jeszcze odrobina mąki (k) Po ostatecznym wymieszaniu ubrałam lateksowe rękawiczki i odrywając po kawałku masy lepiłam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lepienie szło bez problemu:) Po wsadzeniu do piekarnika najpierw nastawiłam zegar na 15 minut, ale potem dodałam jeszcze 10 min, więc w sumie piekły się 25 min. Ciasteczka wyszły bardzo dobre
Zdrowa Kuchnia SowyKilka lat temu odkryłam, że pieczenie (a serników w szczególności) nie jest czymś tak trudnym jak całe życie sądziłam. Zaczęłam więc piec i tak mi się spodobało, że serniki były u mnie na bieżąco, czasem nawet co tydzień jak wpadłam w sernikowy trans;) Przestałam piec odkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian i mocno ograniczyłam nabiał. Ale przerwa była
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżek 1/2 szkl. cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka konfitura Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche(...)składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 min. SMACZNEGO Konfitura z malin niskosłodzona Premium Rosa/ Polska Róża Wykonana z 50% owoców, cukru, soku malinowego, pektyny owocowej, ksantanu - naturalnego zagęstnika Masa netto: 210 g Konfitura
kolorowotorcikowoszkl. cukru 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szkl. mleka 2 chałwy waniliowe, podzielone na 12 cząstek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy jajka, ciągle ucierając. Zwalniamy tępo miksera i wsypujemy suche składniki. Na koniec wlewamy mleko. Formę(...)wkładmy papilotkami, papilotki uzupełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy kawałeczek chałwy i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopachnące pomarańczami - przepis Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa(...)perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli
kolorowotorcikowokolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu(...)nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około 60 minut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej
kolorowotorcikowo