Witam, mimo że jak pamiętacie pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem(...)wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować. SKŁADNIKI: U piec biszkopt przekroić jak ostygnie. Masa śmietanowa: 1 litr śmietany kremówki 30 % 6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny
Kuchnia BeatyCzas przedświątecznych przygotowań w moim domu w pełni. Dziś wielkie , rodzinne malowanie pierników. Każdego roku o tej porze pieczemy pierniki, a potem zbieramy się wokół stołu i pięknie ozdabiamy. Nie ma dwóch jednakowych pierniczków i w tym leży ich piękno. Przepis ten dostałam przed laty od mojej koleżanki Lilii i zagościł na stałe w moim domu- pierniczki są pyszne(...)korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek całych WYKONANIE: szkl. cukru zagotować ze szkl. wody, resztę cukru przepalić w garnku(na małym gazie, mieszając), gdy będzie gotowy zgasić go syropem
Kuchnia Beatyokazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku(...)końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone
Czerwień i błękitDzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane(...)bardzo cienkie plasterki 6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości) świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć ciasto na blacie - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto na pół ( wzdłuż dłuższego boku
Stare Garyskórka, zapach lata, mięciutki miąższ oto moje dzisiejsze bagietki. Pomidory suszone na słońcu w pełni lata więc są aromatyczne i pachnące, podczas pieczenia wydzielają niesamowity aromat. Zachęcam do pieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się. W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko(...)samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem
Amatorka kuchennaTłusty czwartek już jutro. Prawie co roku piekę faworki (chruściki) jednak w tym roku mój mężuś zażyczył sobie również pączusie. A więc dzisiaj upiekłam faworki (dla moich szkrabów) a jutro pączki. Oczywiście przepis i fotki pączków pojawią się jutro. Dzisiaj zachęcam do przepisu na te faworki, ponieważ są bardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki(...)szklanki mąki 6 dużych żółtek 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką
Amatorka kuchennakompotu: czereśnie z jabłkiem. Składniki: 3 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 - 1 szkl. mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody Oddzielamy białka od żółtek(...)bijamy białka na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy Następnie miksujemy żółtka. Do żółtek dodajemy oba budynie, śmietanę (lub jogurt naturalny), proszek do pieczenia (lub sodę) i mąkę - dokładnie miksujemy. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany, dlatego mąkę dokładamy porcjami i sprawdzamy czy masa nie jest za rzadka. Jeśli okaże się, że masa zrobi się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comborówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła ok. 70 gramów cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia folia aluminiowa i fasola typu Jaś do wyłożenia tarty 2 budynie śmietankowe 4 szklanki mleka 3 łyżki cukru Z mleka odlać 1 szklankę, a 3 szklanki mleka zagotować(...)wymieszać Gdy mleko zacznie sie gotować - wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i chwilę zagotować stale mieszając Odstawić Robimy ciasto:) Wyrobić masło z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać jajka i cukier puder - ugnieść (ciasto powinno być mokre i lepić sie do rąk) i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ja tej cierpliwości
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :) Składniki: 4 jabłka 2 szklanki mąki 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka olej do smażenia sól cukier(...)śmietaną cukier puder lub miód do dekoracji Mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek, pokroić w kostkę Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy Starannie wymieszać i dodać pokrojone w kostkę jabłka Na patelni rozgrzać olej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest na "tak" :) ale trzeba zrobić samemu, żeby wyrobić sobie zdanie na temat tej tarty. Być może każdy będzie modyfikował przepis pod siebie gdy po pierwszym upieczeniu będzie chciał piec ponownie - jakiś składnik doda, inny odejmie, a może zmniejszy proporcje. Co ja bym zmieniła? Dała więcej cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek(...)wykorzystanie białek - nie marnujmy ich... ) 2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby , jak taki cukier zrobić) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na resztę tarty 350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny) 125 gramów tartej bułki 125 gramów śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu migdałowego na nadzienie 350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów(...)będzie uformować rogalik bez ryzyka wypłynięcia bokiem masy) Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołka Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze rogale. Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą... ... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone Czas pieczenia - to tak naprawdę czas obserwacji. Calzone jest zrobiony gdy się zarumieni Zjadamy na gorąco :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtego przepisu chleb robiłam już wielokrotnie, dlatego mogę przepis polecić z czystym sumieniem. Lepiej wychodzi z mąki pszennej, ponieważ pięknie wyrasta, mój jest z orkiszowej. Keksówka, w której piekłam ma 24,5 x 14 cm, więc chlebek jest niższy, ale można go upiec w mniejszej keksówce (np. 18,5 x 13,5 - taka jest ta moja) i wtedy będzie(...)skropić z wierzchu z wodą i można posypać ziarnami słonecznika, mąką lub, tak jak w moim przypadku - otrębami pszennymi Zrobić z wierzchu nacięcia nożem, żeby chleb nie popękał podczas pieczenia Wstawić go do nagrzanego piecyka i zmniejszyć temperaturę z 250 stopni C do 230 Piec 50-55 minut, następnie piecyk wyłączyć i potrzymać w nim chleb, przy zamkniętych drzwiach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam(...)Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com