Wczoraj wzięłam się po raz pierwszy w życiu za pieczenie pączków. Nigdy wcześniej ich nie piekłam na tłusty czwartek a jedynie faworki a to dlatego, że nie mogę ich jeść. Kuszą mnie.. a każde kuszenie kończy się odchorowaniem, więc starałam się unikać tej pokusy.. Jednak wczoraj obiecałam w pracy że przyniosę dzisiaj własne wypieki
Na słodko lub wytrawniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekko słodkawe z kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy nie ma.. Ponieważ rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić(...)jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala. Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem
Na słodko lub wytrawnietradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam(...)połóż łyżkę farszu, zostawiając 1-1.5 cm odstęp od brzegów, które następnie zaginaj do środka, formując falbankę biegnącą do góry. Gotowe pierogi ułóż na blasze, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w 240°C. W międzyczasie przygotuj miksturę do namaczania. Należy w tym celu rozgrzać mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Upieczone pierogi zanurzaj
Food Squarekulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem, aby odparowac nadmiar wody z pomidora. Sos Balsamiczny Malinowy: Do rondelka wlewam kremowy ocet balsamiczny kremowy
Blondynka Gotujejest świetny przepis na przepiórki z grilla. Proponujemy przygotować sobie od razu więcej bo przepiórki przygotowane do obróbki kulinarnej – zazwyczaj pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g. Składniki: 8-10 przepiórek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon Sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego(...)łyżeczka suszonego estragonu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce. Przepiórki umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. Natrzeć marynatą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki do marynowania na 3-5 godzin. Na pół godziny przed grillowaniem przepiórki wyciągnąć z marynaty i ostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej
naRuszciepowiedziała "może być", co można uznać za najwyższą pochwałę w kategorii kropli do nosa ;) Rzeczywiście aplikacja EctoAlerg jest bezproblemowa. Preparat nie ma zapachu , po zastosowaniu nie odczuwa się pieczenia czy szczypania . Krople nie mają żelowej konsystencji, są zupełnie rzadkie ale przynoszą ulgę wysuszonej śluzówce i dają uczucie nawilżenia . Niestety wrażenie to mija dosyć szybko. W niesprzyjających warunkach (ogrzewane(...)żelotwórczą stosowaną w okulistyce jako dodatek przedłużający czas oddziaływania leków stosowanych do oczu (wskutek zwiększonej lepkości przebywają dłużej w worku spojówkowym) W naszym przypadku krople EctoAlerg ® nie spowodowały pieczenia czy szczypania , nawet przy stosowaniu na mocno podrażnione i zaczerwienione spojówki. Odczuwalnie zmniejsza się też swędzenie oczu (brzegów powiek). Według folderu prezentującego wyniki badań krople te pomagają również
głodny alergikczęści dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb(...)chlebka wyszło male co nieco słodkiego.Zaczyn otrzymałam w szklanym naczyniu, mieszałam drewniana łyżką :)Jeśli nie znajdziemy chętnych do upieczenia swojego chlebka, to należy samemu wykorzystać całość.Czy piekł ktoś z Was takie ciasto i czy wiecie jak robi się starter ?Bo chętnie upiekłabym taki ponowne
Proste PotrawyCzas przygotowania: 90 min Porcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na spód ciasta: 200 g herbatników maślanych 120 g margaryny do pieczenia SKŁADNIKI na masę sernikową: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 5 jajek 1 szklanka białego cukru 500 g twarogu sernikowego 400 ml śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki i ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. PRZYGOTOWANIE masy sernikowej: Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki
kulinarnyJaKoszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE ciasta: Żółtka oddzielamy(...)białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę z kominem na babkę
kulinarnyJafolią i rozwałkowujemy na cienki placek. Formę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190'C. Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE masy: Szparagi myjemy, obieramy(...)pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty: Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia na 25 min. w temperaturze 190'C. Upieczona tartę odstawiamy do ostygnięcia i możemy serwować. Smacznego
kulinarnyJaodrobiną mąki i formujemy na walec. Walec z ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamy do pieczenia na 15 min. w temperaturze 200'C. Upieczone zdejmujemy z blachy i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego
kulinarnyJaPRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJanaszej lodówki, tyle że o specyficznym kształcie. Nadają się świetnie jako przekąska i mogą występować w wersji słodkiej lub słonej. Do zrobienia w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem).Składniki:na słodkociasto francuskiecukiercynamonna słonociasto francuskieulubione pestolubmusztarda francuskastarty drobno parmezanSposób przygotowania:Ciasto (np. 50x25cm) rozkładamy na delikatnie umączonym blacie. Kroimy je na pół (25x25) lub na 3 części (17x25(...)Ciasto ma się schłodzić, bo później łatwo je było kroić.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto kroimy w centymetrowej grubości plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie palmiery dodatkowo posypujemy na wierzchu cukrem.Pieczemy 15 minut lub do wyraźnego zarumienienia
W kuchni wieczoremprosty, w ciągu 40 minut mamy muffiny, potem studzimy robimy krem i gotowe!Kto piecze ze mną ręka w górę! ;-)Zapraszam!Składniki:- 3 dojrzałe banany- 150 g chałwy czekoladowej- 120 g masła lub margaryny- 150 g mąki pszennej- 2 jaja- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 łyżki kakao- -120 g cukru drobno zmielonegoNa krem:- 250 ml śmietany(...)cukier. Wystudź masę, dodaj jajka i ucieraj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki. Banany kroimy w plasterki lub kosteczkę. Mieszamy wszystko dokładnie i napełniamy foremki do około 3/4 wysokości.Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C.Studzimy na kratce! Robimy krem!Śmietanę ubij na sztywno (musi być bardzo mocno schłodzona!), dodaj krem czekoladowy i ucieraj na wysokich obrotach. Udekoruj
SMYKWKUCHNIszklanka mąki-szklanka mielonych migdałów-3/4 szklanki cukru-garść suszonej żurawiny-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowyŻurawinę drobniutko kroimy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i aromat i miksujemy
Maminek kulinarny