pieczenie - 19054 przepisów (strona:424/1271)

PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 185

180C piekarnika.Pieczemy do miękkości , obracając i podlewając co jakiś czas wyciekającym sosem.CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WIELKOŚCI MIĘSA , GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA.Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła.SOS:Z cukru robimy karmel , zalewamy białym winem i  piwem, mieszamy do uzyskania konsystencji śmietanki.Dodajemy fondo , bulion warzywny

Ostra na Słodko
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 224

powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić

W poszukiwaniu inspiracji
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 378

pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernikowa choinka w lukrze 274

łyżki powideł śliwkowych  2 pełne łyżki przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody3-4 łyżeczki esencji waniliowejszczypta soli1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje(...)waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości. Lukier:Składniki:  1 białko    cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowaniazielony barwnik spożywczy2 woreczki

Apetyczna babeczka
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 274

który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik(...)stopni.  Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować.  Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.  Upieczony "mech" odstawić do ostugnięcia

cooklife
Makowiec na kruchym cieście 442

mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki

Z miłości do słodkości
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 293

filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem  i octem zmiksować,  następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością

Słodka Strona
Deser z "Schoko Bons" 357

łyżki kaszy manny    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego)    3 łyżki cukru    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    10 cukierków Kinder Schoko Bons    2 łyżki mleka       kilka orzechów laskowych (posiekanych)       6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji(...)cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodać kaszkę i gotować ok. 3 minuty na niewielkim ogniu. Odstawić na ok. 15 minut do wystygnięcia. Następnie dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksować blenderem (koniecznie) przez ok. 5 minut.  Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka.  Po pucharków wlewamy

Słodka Strona
Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym 220

czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście. Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki: ciasto: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier waniliowy masa serowa: 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru płaska łyżeczka mąki pszennej płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 duże jajka(...)masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie nie wyciągając z pieca studzić w uchylonym  piekarniku. Moje posty

Słodka Strona
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 320

łyżki wodySernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty

Słodka Strona
Tęczowy Sernik pod Chmurką 182

wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony (ja użyłam dodatkowo różowy). Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut po czym wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik całkowicie ostygnie ubijamy śmietankę

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 194

Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 375 g twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów(...)połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku. Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi. Moje

Słodka Strona
Kolorowa Babka Wielkanocna 181

jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki. Białka ubijemy na pianę i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej(...)otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć się łyżką). Babkę pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 160 stopni, po czym zwiększamy temp. do 170 i pieczemy kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wielkanocną oprószamy cukrem pudrem.Moje

Słodka Strona
Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 531

Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa(...)masło i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. - studzimy. Sos truskawkowy: Truskawki wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania konsystencji sosu. Do ostudzonej kaszki manny dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy (blenderem) przez ok. 5 minut. Do pucharków nalewamy na przemian: sos truskawkowy, kaszkę manną, sos czekoladowy itd.  Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder

Słodka Strona
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 211

ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie odrobinę je spłaszczamy. Ciasteczka układamy rzadko ponieważ "rozlewają" się na boki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy jedna porcja ciasteczek jest w piekarniku pozostałe ciasto wkładamy z powrotem do lodówki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania