pieczenie - 19054 przepisów (strona:432/1271)

MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 121

szkl mąki,3/4 szkl cukru1/2 kostki masładodatkowo;1/2 kg jabłek30 dag rabarbarucukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowyWykonanie:Cukier i jajka ubijamy.Dodajemy maślankę,oliwę,.Make mieszamy zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców,a na nie pokrojony w kosteczkę rabarbar obficie obsypany cukrem

Z Majeczką w kuchni
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 162

warzyw na patelnięłyżka słodkiej mielonej paprykisól- do oprószeniamajeranek- do oprószeniakminek- do oprószenia2 jabłkałyżka miodu3 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni
PLEŚNIAK 151

lyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzka kakao pianka: 5 białek szklanka cukru 1 torebka kisielu wisniowego dodatkowo: słoik powideł porzeczkowych Wykonanie: Mąkę przesiac, połaczyc z proszkiem do pieczenia, dodać magarynę, posiekać dodać żołtka i cukier zagnieść ciasto.Podzielic na 3 czesci, do 1 dać kakao, wyrobić. jedna czesc jasnego ciasta rozwałkować na blachę wyłożyc , drugą czesc zamrozić. Na jasne

Z Majeczką w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami 226

Uwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia(...)ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej. Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 60 min. w ok. 200 st.C

Pasja Smaku
Schab z pieczarkami i morelami 215

Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi  : pieczarkami , morelami  suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :)Składniki :Schab pieczarki morele suszone(...)dołu ( nie za głęboko ) Nacieramy wszystkimi przyprawami i polewamy odrobiną oliwy .Cebulę kroimy w talarki i obkładamy nią mięso , ja czasami jeszcze dodaję pokrojoną marchewkę . Wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki .Mięso w rękawie przekładamy do blaszki i wlewamy wodę .Pieczemy w temp 180/ 190 st około 1.5 do 2 godzin .Jeśli woda odparuje

Sama słodycz i szczypta chili
Miodownik za słonecznikiem 198

łyżeczka sody2 łyżki mleka15 dag cukru2 łyżki mioduZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 2 placki oddzielnie w tej samej blaszce (23x32 wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut, 180 stopni), na trzeciej części ciasta rozłożyć masę ze słonecznikiem i upiec (ok. 25 minut). Wystudzone placki przekładać masą kakaową. Placek ze słonecznikiem ma być

Praktyczna pl
Pomidorowy chleb orkiszowy 176

Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany .  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał(...)formy 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami).  Ciasto w formie przykryć i odstawić na 3 - 4 godziny do wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.  Chleb piec przez 15 minut.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez dalsze 40-45 minut.    Chleb ostudzić i kroić dopiero jak będzie zimny

Sto kolorów kuchni
Chleb razowy żytni 80% 162

nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.wyrobione

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 171

około 2, 5 godziny. Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zredukuj do 210 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut. Chleb należy kroić dopiero następnego dnia. Dzięki dość dużej ilości mąki żytniej ma bardzo wyrazisty

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 218

oliwą misce. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, następnie odstaw do wyrastania na 4 godziny w temperaturze pokojowej -  nadaje się wtedy do użycia. Jeśli nie chcesz piec chleba tego samego dnia, ciasto niech wyrasta trochę ponad 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie po przykryciu folią spożywczą lub włożeniu do torby foliowej, wstaw do lodówki na całą(...)pokojową. Ciasto uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj, że ciasta już rozmrożonego nie wolno drugi raz zamrażać. Pâte fermentée odstawiony do fermentacji Po całonocnej fermentacji przepis zaczerpnięty z książki El Aprendiz de Panadero, Peter Reinhart

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 169

ponownie ciasto, ponownie uformuj kulę o jak najbardziej regularnym kształcie, jak najbardziej zwartą. Mocno sklej podstawę kuli, upewniając się, że jest szczelna.Umieść kulę na podsypanej maka blasze do pieczenia i pomaluj ją roztrzepanym jajkiem. Możesz pomalować dwu, trzykrotnie, aby mieć pewność, że kula jest całkowicie pomalowana.Żyletką zrób dekoracyjne nacięcia. Nacięcia nie mogą być głębokie. Żyletkę zamaczaj(...)przykryciem około półtorej godziny, lub co najmniej do podwojenia objętości ciasta. Do przykrycia najlepiej użyć odpowiednio dużej okrągłej  miski. Wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz ok. 30 minut. Przez pierwsze minuty piecz w zaparowanym piekarniku dla bardziej chrupiącej skórki. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.Pâte fermentée w kawałkach

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 219

ciekawy, że po upieczeniu chleb nie potrzebował żadnych dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować.Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie się go kroić, gdyż może się kruszyć. Warto(...)jajka w celu poglazurowania, albo mlekiem lub oliwą i posyp od góry ziarnami sezamu.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190°C, piecz w tej temperaturze 20 minut, zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze 30 minut.Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że boki, które były

Grahamka, weka i kajzerka
Weka...a może bułka paryska? 264

ciasto na blat, delikatnie spłaszcz i podziel na dwie równe części. Z każdej części uformuj podłużną, ale niezbyt cienką, bułkę. Ułóż uformowane weki wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrastania na około 1 godzinę. Nagrzej piekarnik(...)wstawiwszy wczesniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, żyletką lub ostrym nożem natnij weki po skosie, spryskaj wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, wtedy to zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalsze 25 minut. Jeśli uznasz, że za bardzo się przypiekają, możesz pod koniec przykryć je folią luminiową.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 319

Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego.Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było(...)też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie.Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Zaczyn: 300 g mąki graham120 g zakwasu pszennego 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant) 250 g letniej wody

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 224

minut na wolnych obrotach. W ostatniej minucie dodaj czarnuszkę. Miksuj wtedy tylko do równomiernego rozmieszczenia się czarnuszki w cieście.Przełóż ciasto do foremki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Oczywiście zamiast wykładać papierem, foremkę możesz natłuścić i wysypać np.otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj moczoną w wodzie łyżką. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykryciem w cieple na 4 godziny(...)pojemnik z wodą, następnie nagrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Kiedy piekarnik osiągnie nastawioną temperaturę, zmniejsz ją do 220 °C, wyjmij naczynie z wodą i wstaw foremkę z chlebem. Piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz kolejne 25 minut. Ostatnie 3-4 minuty dopiekaj na dolnej grzałce, aby spód chleba się dopiekł.Upieczony chleb wyciągnij

Grahamka, weka i kajzerka