Zamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna i zafundować fajną przekąskę w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy(...)siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy do lodówki. Nasze ciasto porcjujemy na kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić
Malinowe Pocałunkiciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę obracając.Pieczemy do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadprogramowego ciasta dookoła. Najlepiej robić to delikatnie nożem. W garnku umieszczamy
Malinowe Pocałunkizemsta sprzętu kuchennego.... dwie blaszki mini ptysi upieczone, a trzecia stoi czeka na stole na swoją kolej ... 7 minut przed końcem pieczenia usłyszałam tylko piiiiiiiii i widziałam już tylko ciemność w piekarniku. Dzięki Bogu dwie blaszki ptysi doszły w temperaturze padłego piekarnika. Ta jedna tak smutnie na mnie patrzyła i broniła się przed(...)łyżki, ma szklisty wygląd. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy jest zimne dodajemy kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego. Przekładamy do rękawa i wyciskamy kleksy na kawałki papieru o pieczenia. Ja miałam już wyciśnięte więc je powycinałam.;) . Rozgrzewamy olej w garnku i na dobrze rozgrzany wrzucamy nasze papierki z kleksami. Po kilku minutach papierki same odejdą od ciasta, wówczas
Malinowe Pocałunkimąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy
Malinowe Pocałunkiwięcej nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki 30% 50g mąki ziemniaczanej herbatniki Blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy nasiona z laski wanilii. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło/margarynę, ser, śmietanę, mąkę i mieszamy do połączenia się(...)ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy całość na wcześniej przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół. Tak pieczemy sernik 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy go 90 min. Po upływie tego czasu uchylamy delikatnie wyłączony piekarnik na 15 min i wyjmujemy sernik. Studzimy
Malinowe PocałunkiWbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie(...)Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić. Można również tak przygotowaną kiszkę zamiast piec to ją parzyć ok. 1-1,5 godz
Malinowe Pocałunkipowiem. Wszystko zależy od wielkości smażonych naleśników. 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki zapach, esencja waniliowa 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu
Malinowe Pocałunkimąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Serek należy dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami. Dodajemy mleko, sodę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Smażymy na suchej patelni teflonowej (można również przetrzeć patelnię olejem), na rumiano z każdej ze stron
Malinowe Pocałunkimożemy osłodzić korzennym ciasteczkiem z dodatkiem imbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki cukru 100 g masła jajko(...)łyżki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i przy pomocy łyżki mieszamy w jednolitą masę. Tak powstałe ciasto, łyżką, w dużych odstępach nakładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 5 minut. Ciasteczka po nałożeniu rozpływają się po pergaminie na znacznie cieńsze, przez co też szybko się pieką. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu
Taste Of My Dayjeść nie tylko w postaci świeżej (surowej) czy marynowanej, ale też pieczonej, np. jako główny składnik sałatki. Składniki: papryki w różnych kolorach ser kozi (można go zastąpić zwykłym lub fetą) łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Wykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią umyte i osuszone papryki w różnych kolorach(...)upiekłam paprykę czerwoną, pomarańczową, żółtą i białą, w sklepie zabrakło zielonej :) Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem, do chwili aż skórka się pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami. Następnie
Taste Of My Daydyni piżmowej - 3 łyżki posiekanych migdałów - 3 łyżki posiekanych orzechów - 3 łyżki ziaren z dyni - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir - 3 -4 łyżki cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: - dynię piżmową upiecz w piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem na gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej(...)konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne - ciasto włóż do lodówki na 3 godziny - po tym czasie wałkujemy na blaty grubości 3-4 mm, kroimy w dowolne kształty -pieczemy w nagrzanym piecu przez 25 - 30 minut (temp. 200 stopni C) Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu na portalu durszlak.pl , w akcji: Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com
SMYKWKUCHNISame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i
Ala piecze i gotujeprzepis tutaj ) 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 połówki brzoskwiń(...)puszki szczypta soli olej do smażenia cukier puder sos karmelowy - przepis tutaj PRZYGOTOWANIE Puree z dyni miksujemy z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy dodając szczyptę soli. Połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy ciasto na patelnię
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki oleju szklanka mąki (170 g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem
Kuchnia ŁukaszaNawet mój tato, który ostatnim razem zraził się do awokado zjadając "zielony kamień", po skosztowaniu tego cuda sam zaczął wymyślać nowe wariacje smakowe z udziałem pieczonego awokado :D ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół(...)solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie możemy zrobić pastę
Kuchenny Skrawek Nieba