piątkowy poranek naszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru(...)wbijam jajka, dodajemy aromat oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być
Kolizje Smakówtłuszcz do smażenia Przygotowanie: Jajko ubijamy z miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek od miodu. Dodajemy płatki owsiane, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy placuszki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu ok. 3-4 minuty. Placuszki po usmażeniu odsączamy od tłuszczu na papierowym ręczniku
Kuchnia Łukaszałyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy na ciasto konsystencji gęstej śmietany. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki o średnicy 5-6 cm. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej
Kuchnia Łukaszasoli łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: Do serwatki dodajemy jajko, olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy, po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste. Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem
Kuchnia Łukaszadodajemy pieprz. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych 10 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszawanilonowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta
Praktyczna plDzisiaj u mnie znowu sałatkowa propozycja. Tym razem carpaccio z buraczków z niewielką ilością przypraw ale naturalnie i smacznie. Składniki: 2 buraczki ser sałatkowy w zalewie
Ala piecze i gotujebudyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest po prostu pyszna :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 2 jajka 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 gr masła 500 gr mąki(...)budynie waniliowe lud śmietankowe 3 szkl mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 800 gr jabłek- kwśnych Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka
Smaki EdytyNiedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 4 jajka pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody Galaretka .galaretka czerwona .drobno pokrojone jabłuszka Masa piankowa: 4 białka pół szklanki cukru do posypania czekolada w wiórkach Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać
Z Kuchni Do Kuchnispowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny. Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystałam do tej roboty CCMajor Kenwood – i wszystko wymieszałam mieszadłem elastycznym. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około pół godziny. Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała
Z Kuchni Do Kuchnitemperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij dzrwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para. Po 15 minutach zmniejsz temperature do 180 stopni i pecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić(...)chleb jest dobrze upieczony odwróć bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony. Pozostaw w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym stojaku , którego ja jeszcze nie mam- lub na suchej, kilkakrotnie zlożonej ściereczce kuchennej
Z Kuchni Do Kuchnipiekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia! Zdjęcie gotowego dania jest zupełnie nieoddające prawdziwego wyglądu, smacznego i kolorowego gdyż było już ciemno, aparat kieszonkowy.....i nie mogę się
Z Kuchni Do KuchniSałatkę z tortellini możemy robić z różnymi dodatkami, zarówno z świeżymi warzywami jak i z marynowanymi. Dzisiaj proponuję Wam moją wersję. Ja podałam do niej kotlet
Ala piecze i gotuje