Żadnej magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody(...)Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli i energicznie wymieszać . Wlać mleko i miksować. Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać. Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem. Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść". Ciasto kroimy zimne, posypane suto kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin ,a magia lepiej zadziała
Kulinarny karnet Christopheraziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne. Ciasto. 6-7 łyżek mąki 8 dag sera twarogowego 4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda Szczypta proszku do pieczenia(...)soli Nadzienie. 10 pieczarek 2łyżki startego sera 1 łyżeczka smalczyku Sól, pieprz do smaku Przesianą mąkę posiekać nożem ze smalczykiem z ziołami ogrodowymi, zmielonym twarożkiem i proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem małe ,karbowane foremki i upiec w temp.180stop. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem
Kulinarny karnet ChristopheraEaster cocks and bird. Składniki. 15 dag maki pszennej 80g masła 1/4 szkl. cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia 2 żółtka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać masło i posiekać. Dodać cukier ,żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić(...)zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety rozpuszczają się
Kulinarny karnet Christopherakakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Wlać do formy keksowej 11X25cm. Piec w temp.180stop.około 50min. Z zimnego "murzynka" foremką w kształcie zajączka powycinać zajączki. Ja nie mam zbyt przystojnego, ale jakoś wyszedł. Wycięte zajączki poukładać na stojąco, blisko siebie w keksówce(...)zalać ciastem jasnym i upiec. Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową
Kulinarny karnet Christopheraschabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie(...)około 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia
Kulinarny karnet Christopherawytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan 0,5 łyżeczki soku z cytryny 5 dag maliny 5 dag jagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana Oddzielić(...)żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego
Kulinarny karnet ChristopheraUdała mi się Synowa. Złapała bakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg Jej wskazówek i jest pyszny, lekki i puszysty. Składniki. 3/4 kostki Kasi 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego(...)masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie
Kulinarny karnet Christopheracukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg truskawek 100ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru olej do smażenia Wykonanie. Zmiksować mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Truskawki pokroić w grubsze plasterki. Część zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Osuszyć na papierze kuchennym i posypać cukrem pudrem. Pozostałe
Kulinarny karnet ChristopheraBoxty pancakes. Składniki. 500g ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli(...)olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki
Kulinarny karnet ChristopheraCake with gooseberry. Składniki. 60 dag mąki 5 żółtek 3 łyżki cukru 1 kostka masła 3 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu 7 białek 1 szklanka cukru 80 dag agrestu Wykonanie. Z mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę. Podzielić na 3 części. Jedną część wysypać(...)kruszonkę i wysypać na jasną kruszonkę. Wyłożyć agrest. Białka ubić na pianę i pod koniec dosypać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Pianą przykryć owoce . Pianę posypać resztą kruszonki. Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Pozostawić jeszcze na 1/2 h w wyłączonym piecu
Kulinarny karnet ChristopheraCałość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować. Obrane jabłka pokroić
Kulinarny karnet Christopherarękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić(...)dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące gołąbki
Kulinarny karnet ChristopheraSzynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki
Ala piecze i gotujekilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodaj mieszankę
karmelowyuniwersalne "danie" SKŁADNIKI: 3 białka jaj 40g otrębów owsianych lub żytnich 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki chudego twarogu 40g banana cynamon imbir łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka miodu-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zblendować razem na masę, najlepiej w naprawdę dużym(...)kubku, gdyż ciacho lubi "uciekać" i wstawić na około 3,5 minuty do mikrofali. Jeżeli Twój poranny pośpiech będzie zaplanowany możesz przygotować masę poprzedniego wieczoru(pomijając proszek do pieczenia) i przechować w lodówce. Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty. Mug cake smakuje najlepiej
peanutbuttermonster