Często piekę ciasta czekoladowe , murzynki ale w sezonie letnim warto wzbogacić je o owoce. Moja dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie. Ciasto ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżośćSkładniki:3 jajka1 szkl cukru cukier waniliowy1 szkl mleka3 szkl mąki1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaorodzynkikawałeczki czekolady1/2 szkl olejubrzoskwinieJajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarnisteCzas pieczenia: około 30 min Temperatura pieczenia: 170 °C Wielkość formy : SkładnikiUpiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkoptMasa cytrynowa2 budynie śmietankowe1 kostka masła3/4 szkl. cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach.Masa śmietanowa:400 ml śmietany 36 %1 śnieżka3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody3
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamargaryny 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy (o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszynki2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól)2 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakuPrzygotowanie:Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i miksujemy. Dodajemy sól i przyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić
charlotte gotujekokosowych2 - 3 łyżeczki kakaoPrzygotowanie:Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru.Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę.Prodiż natłuścić
charlotte gotujeproszku do pieczenia Przygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.Do żółtek dodajemy resztę składników : mąkę, mleko, olej, cukier, budyń, aromat i proszek do pieczenia. Połączyć mikserem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.Ubite białka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy je łyżką (!)Tak przygotowaną masę wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę.Upieczone jemy z bitą
charlotte gotujeprostu GNIAZDKA ;) Składniki: 200 g mąki100 g masła4 jajkaszczypta soli1 szkl. wodyGlazura: 200 g cukru pudrułyżka soku z cytryny2-3 łyżki gorącej wodyDodatkowo :papier do pieczenia pocięty na kwadraty ok 10 x 10cmPrzygotowanie:Wodę zagotować w garnuszku razem z masłem i szczyptą soli.Zmniejszyć ogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało(...)ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić.Dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać.Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru.Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją.Smażyć kilka minut z każdej strony, a później odsączyć na papierowym ręczniku.Smacznego
charlotte gotujepuder do obtoczeniaPrzygotowanie :Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do ziemniaków) i kroimy na plastry grubości ok 1 cm.Przygotowujemy ciasto neleśnikowe : mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon wrzucamy do jednej miski i miksujemy, do czasu połączenia się składników.Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy plastry jabłek i wyjmujemy łyżką na rozgrzany olej.Smażymy
charlotte gotujekolejne 5 minut.Formujemy 4 bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety.Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.Mieszamy ją z kaszą(...)wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami.Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach.Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą.Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety, ketchup, ser, paprykę, ogórka i kiełki.Smacznego
Mienta blogmargaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut
Apetyczna babeczkaPowstały w sumie przez przypadek, bo chciałam zużyć resztkę pieczonej dyni. Ponieważ miałam też w miseczce odrobinę ziaren z granatu, dodałam do muffinek. Wyszło naprawdę smacznie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płatków owsianych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 szklanki puree(...)jeszcze odrobinę puree. Dodać ziarenka granatu i wymieszać. Masę przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (13 - 15 sztuk). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchnistopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami.Przez 5 minut pieczemy bezę w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut.Po upieczeniu, bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia.Myjemy owoce
Serce zamknięte w formie pysznościJeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie przypali się i zrobi się gorzka.Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu
Ciastkozercy