pieczenie - 19054 przepisów (strona:435/1271)

Babeczki mocno czekoladowe 203

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu

Ciastkozercy
Babeczki stracciatella baranki 199

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z żurawiną 148

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Babeczki z fetą i cukinią 307

stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Babeczki z uszami 201

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Babeczka Minnie 123

mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Babeczki miodowe 195

Babeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100(...)przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni.Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu i pszczółek z masy cukrowej.Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkiego masła

Ciastkozercy
Babeczki z jagodami 355

Babeczki z jagodamiJeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek - ciepłe i pachnące ciastka mamy już po 20 minutach. Jeśli macie nieco więcej(...)foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Urodzinowe babeczki czekoladowe 371

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Babeczki Kolorowe Sówki 140

masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy krążki nieco mniejsze od średnicy upieczonych babeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin.Z kolorowej masy cukrowej wycinamy trzy łezki - jedną większą na tułów sowy i dwie mniejsze na skrzydełka.Tylką (lub innym okrągłym kuchennym przyborem) odcinamy jedną stronę łezki

Ciastkozercy
Czekoladowe miseczki 226

kilka i zawiązujemy na supełek końcówkę.Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na mały garnuszek z gotującą się wodą.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W dosyć dużych odstępach nakładamy na papier po łyżeczce roztopionej czekolady - to będzie podstawa każdej miseczki. Musimy zostawić tyle miejsca, żeby po poukładaniu na blaszce baloniki nie stykały się

Ciastkozercy
B... Bułeczki 198

podwojenia swojej objętości. Ciasto dzielimy na równe kulki, lekko spłaszczamy, kładziemy na blachę do pieczenia, smarujemy białkiem, nacinamy, przykrywamy i odstawiamy na maksymalnie 40 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 200'C przez 20 minut (aż do zarumienienia). Nie dodawałam do nich mleka, a są taaakie mleczne, śmietankowe wręcz w środku! Pasują zarówno na słodko, jak i grillowane z guacamole(...)jajkiem. Wciąż się uczę piec, ale już wiem, że sprawia mi to ogromną przyjemność :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Pachnące,zapomniane pigwy 183

miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują  soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny(...)turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do mięs. Składniki.1 pigwa1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny suszonej1 łyżeczka masła1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie.Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Przygotować nadzienie.Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem.Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy

Kulinarny karnet Christophera
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 239

jest to zrobić dnem kieliszka lub małej szklaneczki. Do powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu.5. PIECZENIE (15 min)Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów.6. LUKIER (5 min)Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy ok. 2 łyżek wody, wszystko dokładnie mieszamy i uzyskujemy śnieżnobiały, gęsty lukier. Smarujemy

Nerds Kitchen
Tarta szpinakowa 156

szpinaku i delikatnie wymieszać.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i podpiec około 15 minut.Następnie wyjąć ciasto i przełożyć szpinak.Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej )Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia

Sama słodycz i szczypta chili