pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)dużą ilość papryki słodkiej mieszamy. Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor
Moje Kuchenne Rewelacjeszczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę cukru oraz około jedną szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe
Moje Kuchenne Rewelacjejajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 łyżka ciemnego kakao cukier puder(...)posypania masło i bułka tarta do wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki cukru odrobinę soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Staramy się, aby nie było grudek. Smażymy pancakes na małej patelni na odrobinie oleju. Podajemy od razu z owocami, dżemem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, a najlepiej
Salonik smakówprzez 15 minut. Potem z dejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut. Studzimy ciasto. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeOtrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem blaszce i możemy je lekko spłaszczyć łopatką. 9. PIECZENIE (12-15 min): do nagrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, najlepiej na termooobiegu, ok 12-15 min. Po 12 min warto sprawdzić ich stan zarumienienia, są gotowe jeśli posiadają złoto-brązowy kolor. 10. PODANIE: > ostrożnie wykładamy łopatką na talerz
Nerds Kitchenpomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie(...)Pomidory pokrój w drobną kostkę i włóż do miski (razem z pestkami i wyciekającym sokiem). Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do pomidorów. Dodaj cynamon, posiekane zioła i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto
Chilli Czosnek i OliwaPonadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę
Słodkości i nie tylkozarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka, ale nie jest to konieczne. 7. PIECZENIE (10 min): placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min do zarumienia boków i farszu. 8. PODANIE: placki smakują świetnie w akompaniamencie śmietany czy jogurtu greckiego i sałaty lub kapusty pekińskiej – my wybraliśmy ostrą w smaku
Nerds KitchenSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki kakao(...)cukru 3 łyżki cukru Przygotowanie: Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywno. Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej
Moja smaczna kuchnialaska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem oraz wanilią (wydłubanymi ziarenkami oraz łupinką). Jajka, żółtka miksuję
W kuchni Karmel-itkiWcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodzieskomplikowane w wykonaniu ale na pewno mogą wystraszyć. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrolować je w niewielkie paluchy. Koniec palucha należy posmarować dżemem i przykleić na niego migdał. Całość pieczemy i gotowe J Najzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych gdy podacie talerz pełen paluchów na stół. Konsternacja. Mój łasuch skwitował nowy przysmak tak: „ to musiała być ta czarownica(...)takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy ciasto zrolować na niezbyt duże wałki. Pamiętaj, że ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzienależy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła mak do sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam(...)kwadrat grubości około 2 cm. Całość smarujemy masą makową i zwijamy. Przekładamy struclę do podłużnej brytfanki i zostawiamy na pół godziny aż jeszcze trochę urośnie. Przed włożeniem do pieca należy posmarować wierzch ciasta białkiem. Strucle pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieskomentowała mama: nie możesz sobie znaleźć tańszego hobby? no tak mogłabym tylko pytanie co ty byś jadła do kawy? No i podążając za tą myślą, staram się piec i rozwijać. Dzisiaj czas na babeczki, ciasto miodowe, masa ajerkoniakowa polana dwukolorową polewą czekoladową brzmi nieźle? ale to jeszcze nie wszystko w środku babeczki umieściłam masę karmelową, poezja(...)polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach. W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę
ciastkarnia na kruchym spodzie