duże jajo (lub dwa małe) 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 600 g jogurtu typu greckiego 500 g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 500- 600 g owoców (u nas śliwki) 2- 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 stopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie łączymy(...)wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Wykładamy na nie owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry. Cukier i cynamon* mieszamy w miseczce i przed wstawieniem do pieca taką mieszanką posypujemy całe ciasto dość obficie - po upieczeniu zrobi się krucha skorupka z cukru. Pieczemy około 60- 70 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę we wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy
Symfonia Smakówduża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch polej miodem. czas pieczenia 35 minut w temp 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam na mój profil na FB SMYKWKUCHNI! MIŁEGO DNIA
SMYKWKUCHNIDługo się zastanawiałam nad kupnem szynkowara. Nie kupiłam ale dostałam do przetestowania z sklepu intern etowego Przyjemnegotowanie z akcesoriami kuchennymi klik . Dzisiaj mogę powiedzieć tylko,że
Ala piecze i gotujejest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki chili. Swoją a ksamitną konsystencję ta pasta uzyskuje dzięki oliwie(...)ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C, opiekamy w piekarniku aż skórka zrobi się czarna. Opieczone papryki wkładamy do worka foliowego, szczelnie zawiązujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Skórka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu miksujemy na gładkie puree. Herbatniki kruszymy na mniejsze części i miksujemy z masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Twaróg, puree(...)dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce
sama złodyczwystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić(...)wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki(...)godziny. [ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba]. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze).Posypać ziarenkami .Piec w temperaturze
Moje domowe kucharzenieTak jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo
Ala piecze i gotujejest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy
w kuchni i w ogrodzieforemce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy połowę ciasta i uciskamy by się nie rozpadło. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy wyjęte z formy. W tym czasie pieczemy drugą część ciasta. Ciasto smarujemy grubą warstwą ulubionej konfitury
prawdziwe jedzenieprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku(...)cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z żółtek i dość szybko mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania
prawdziwe jedzeniemiksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite(...)cukrem białka tworząc 6 krążków o średnicy mniej więcej 6-7 cm. 3 z nich powinny być w miarę płaskie a 3 wyższe. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Gy wystygną przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej
Mienta blogsezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja ma być gęsta, tak aby „ciągnęło
PastelFoodSkładniki: 200 gram twarogu półtłustego lub chudego pół łyżeczki proszku do pieczenia dwa białka 3 łyżeczki brązowego cukru 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%) 1 laska wanilii(...)szczypta soli oliwa do posmarowania foremek maliny i borówki 2 łyżki wody Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem do pieczenia, ziarenkami wanilii i brązowym cukrem (2 łyżeczki) na gładką masę. Powoli i stopniowo dodajemy białka, mieszamy drewnianą łyżką. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i uzupełniamy masą twarogową
Mango PapajaCiasto podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki. Zasmakowało nam tak bardzo, że piekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również(...)posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę. Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki (nie dociskamy za mocno). Podpiekamy spód przez około 15 minut. Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do rondelka
Mania Gotowania