pieczenie - 19054 przepisów (strona:458/1271)

Biszkopt pełen jagód 183

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku(...)cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z żółtek i dość szybko mieszam.  Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania

prawdziwe jedzenie
Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 117

miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite(...)cukrem białka tworząc 6 krążków o średnicy mniej więcej 6-7 cm. 3 z nich powinny być w miarę płaskie a 3 wyższe. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Gy wystygną przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej

Mienta blog
Amerykańskie PANCAKES 401

sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja ma być gęsta, tak aby „ciągnęło

PastelFood
Dietetyczne mini serniczki z czekoladową polewą, malinami i borówkami 296

Składniki: 200 gram twarogu półtłustego lub chudego pół łyżeczki proszku do pieczenia dwa białka 3 łyżeczki brązowego cukru 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%) 1 laska wanilii(...)szczypta soli oliwa do posmarowania foremek maliny i borówki  2 łyżki wody  Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem do pieczenia, ziarenkami wanilii i brązowym cukrem (2 łyżeczki) na gładką masę. Powoli i stopniowo dodajemy białka, mieszamy drewnianą łyżką. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i uzupełniamy masą twarogową

Mango Papaja
Ciasto wiśniowe na kruszonce 172

Ciasto podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki. Zasmakowało nam tak bardzo, że piekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również(...)posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę. Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki (nie dociskamy za mocno). Podpiekamy spód przez około 15 minut. Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do rondelka

Mania Gotowania
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 147

jaki roznosi się po domu podczas pieczenia, jak i ich cudownym smakiem. Przepis sprawdzony, bo od Liski, a ona jest mistrzynią, jeśli chodzi o pieczywo :) W ostatnim tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :) P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem wymieszanym z śmietaną i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 ° C i pieczemy 15-17 minut. Studzimy na kratce. Przepis zgłoszony do akcji "Na zakwasie i na drożdżach

Delicious Titbits
Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym 241

cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 2oo g jogurtu greckiego 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej szczypta proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka cukru lawendowego olej do smażenia(...)szczypta soli cukier lawendowy do posypania PRZYGOTOWANIE: Do metalowej miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru lawendowego, roztrzepujemy dokładnie za pomocą trzepaczki. Mieszamy mąkę kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy wraz z jogurtem do jajka i łączymy dokładnie, aby nie było grudek. Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy masę dużą łyżką. Smażymy na powolnym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z malinami 281

mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy. Deser gotowy! Po upieczeniu sernikowe tartaletki możemy polać musem malinowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 162

budyń połówkami umytych, suchych żółtych i czerwonych mirabelek, posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem, zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 30 minut. Przykrywamy tartę papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy. Po upieczeniu schładzamy tartę w lodówce, aby masa budyniowa nie wypłynęła. Tarta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada bezowa z malinami 197

soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier(...)przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę na natłuszczony papier , zostawiając niewielki odstęp od brzegu z każdej strony, gdyż beza lekko urośnie. Pieczemy 20 minut, na ostatnie 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Gdy beza się piecze ubijamy na sztywno śmietanę z 1 łyżką cukru, dodajemy sok z cytryny i mieszamy śmietanę łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 181

piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate(...)wodą), obieramy ze skórki, miksujemy w na puree. Powstałą masę wkładamy do dużego garnka i gotujemy, aż się zredukuję o połowę. Paprykę również tę ostrą papryczkę i bakłażany (nakłóć) pieczemy na ruszcie wstawionym na najwyższy poziom piekarnika, opiekamy ze wszystkich stron z włączoną funkcją grilla, aż skórka papryki zczernieje, a bakłażan zmięknie (temp. 160 stopni). Papryki włożyłam do foliowej torby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 224

minut, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Ciasto wyjęłam, uformowałam kulę, misę posmarowałam olejem, włożyłam do niej ponownie ciasto, przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Pizze tym razem miałam piec na kamieniu, więc kamień ułożyłam na ruszcie i nagrzałam piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną lekko mąką stolnicę, dzielimy na 2 części, z których formujemy 2 kule, każdą(...)której pizzę łatwo jest przesunąć na kamień. Ciasto posmarowałam domową lutenicą , rozrzuciłam połówki pomidorków koktajlowych, mini mozzarelle, paski papryki i igiełki świeżego rozmarynu. Pizzę układamy na rozgrzanym kamieniu i pieczemy 10 minut w piekarniku . Z drugą porcja postępujemy podobnie. Smacznego! The post Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 358

różnych zakątkach świata na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki , Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam(...)owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 154

środę moje dziecko zadzwoniło do mnie, mamo przywieź mi w sobotę pierogi! A, że tydzień miałam bardzo napięty głównie za sprawą pieczenia pierniczków na rzecz fundacji, to przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga „W krainie(...)pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z żurawiną 192

Masę serową wkładamy do każdej tartaletki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy. Po upieczeniu sernikowe tartaletki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania