pieczenie - 19054 przepisów (strona:450/1271)

Chleb młynarza 148

powinien prawie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, spryskujemy wodą, chleb przekładamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, nacinamy na 3 cm i pieczemy około 30- 40 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie spryskujemy go wodą. Chleb studzimy na kratce. insertCookd("81974b85a1cc281ba05817c200269a38

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 167

Dawno nie piekłam bułek..., ostatnio tylko chleb i chleb... Na blogu  u Marzenki z   Zacisza kuchennego  wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż(...)ściereczką na 40-60 minut. Piekarnik nagrzewamy  do 200 stopni. Ciasto kroimy ostrym nożem na małe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniapieczemy około 15-20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 139

wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie(...)Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli. W międzyczasie włączamy gofrownicę. Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów. Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej. insertCookd("b98445ddf44cdd148dc29ed5d76aeb3d

Kulinarne przygody Gatity
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 196

Ciasto chlebowe 1/2 szklanki ziaren pszenicy 450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową) 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do  wyrośnięcia. Również wieczorem gotujemy ziarna pszenicy w małej ilości wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy(...)przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy go wodą i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 188

godziny w ciepłe miejsce lub na 18 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ja piekę na blaszce, więc wkładam ją, żeby się nagrzała. Wyrośnięte chleby przekładamy na papier do pieczenia, który umieszczamy na gorącej blaszce, chleby głęboko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez około 40 minut. Studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Cebularz lubelski 194

Dawno nie było drożdżowych wypieków, więc pora naprawić ten błąd ;-). Ponieważ moje starsze dziecko jest wielbicielem cebularzy, padło hasło: pieczemy cebularze, tylko, żeby nie były takie oszczędne jak w sklepie ! Oszczędne chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato,  to do części dodałam start żółty ser. Połączenie maku(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy cebulę z makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy cebularze około 20-25 minut. insertCookd("bd8d3a2ee2034bfd647777338d4f5179

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 432

Układamy papier na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Daktyle kroimy  w kostkę. Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i beza zaczęła się przypalać(...)pieczemy 90 minut. Po upieczeniu bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc. Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem. Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 226

Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę(...)dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut. Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 229

dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia

Kulinarne przygody Gatity
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 178

cyklu  Wypiekanie na śniadanie   Małgosia  wybrała dla nas pyszne  tiropsomo, czyli  greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga  Liski . Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników. Wam też(...)środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą

Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 196

rulon, folię spożywczą i schłodzić. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na plastry ok.0,5cm. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MUFINNKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. 206

miłości. Prognoza na najbliższe dni.  MUFFINKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. /inspiracja: Tak sobie pichcę ;/   na 12 sztuk suche: 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao mokre: 1 szklanka mleka 2 jajka 6 łyżek oleju roślinnego 1 duża gruszka W osobnej misce mieszam(...)razem, aby je usztywnić) i napełnią porcją - łyżką - masy białej i ciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe coś z malinami i kruszonką 186

ciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie, u mnie trwało to około 3 godziny, ale to tylko dlatego, że Mały ciągle wył jak zbliżałam się do kuchni 4. Nagrzać piec na 180 C góra-dół 5. Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie(...)właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła mi na 12 babeczek i jedno ciasto w okrągłej formie. A pro pos formy - posmarujcie ją masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. 7. Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte

Matka Żywicielka
Fish and Chips 179

porządnie wyszorować) 3. Dno blaszki do pieczenia polać oliwą z oliwek. Połowę na której będzie ryba - posolić, a tą na której będą ziemniaki posypać przyprawami, w których będą pieczone. 4. Ułożyć rybę i ziemniaki na swoich miejscach, posypać przyprawami, a rybę przykryć świeżym koperkiem 5. Piec około 25 minut

Matka Żywicielka
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 149

Wczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)przesiałam mąkę i kakao do masy jajecznej i szpatułką wymieszałam wszystko razem. Na koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania