pieczenie - 19054 przepisów (strona:454/1271)

Ciasto bananowe z jagodami goji 187

migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki 2-3 banany łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią garść suszonych jagód goji opcjonalnie: kilka łyżek mleka płatki migdałowe do posypania           Zaczynamy od zalania suszonych jagód wrzątkiem z kilkoma(...)kroplami aromatu migdałowego. Po 10-15 minutach przerzucamy na sitko, oprószamy mąką i zostawiamy w spokoju.      Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, banany i proszek do pieczenia. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, uważając, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli masa jest zbyt sucha (to zależy od wielkości bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami mleka - ja w sumie

sama złodycz
Świąteczne pierniczki 355

roku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy

sama złodycz
Czekoladowe batoniki białkowe 202

pieczenia keksówki i mocno dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie kroimy na kawałki, które można owinąć papierem do pieczenia - batoniki mocno się kleją. Powodzenia z Waszymi postanowieniami

sama złodycz
Tort czekoladowy z truskawkami 150

śmietanki 30 lub 36% 250 g ricotty       Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy.      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach(...)miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy niczym) i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wkładamy ponownie

sama złodycz
Figa z miodem i migdałami 145

Po raz pierwszy zrobiłam ten deser. Za każdym razem jak kupiłam świeże figi to zjadłam na surowo i nie dotrwały do tego by coś z nich

Ala piecze i gotuje
Lekka rolada cytrynowa 145

torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam,  że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale  nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy  Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny(...)jednym żółtku , za każdym razem  dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać  do masy , wymieszać.  Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem.  200 C Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Ciasto zwinąć w rulon i odstawić do wystygnięcia. Przygotować krem- żelatynę namoczyć w zimnej

W kuchennym oknie Ewy
Metrowiec makowo-owocowy 382

sami . Przepis zaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta Czego potrzebujemy: 8 jaj 2 szklanki zmielonego maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego(...)Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami. Na jasny biszkopt utrzeć żółtka jaj z resztą cukru, dodać pozostałą  mąkę i proszek wymieszać. Piec

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 138

których nie potrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru(...)miksera), dodać pokrojone owoce i wymieszać.. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Proste pączki z serka homogenizowanego 2756

jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  tłuszcz  do smażenia cukier puder PRZYGOTOWANIE Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Kłaść małą łyżeczką namoczoną w tłuszczu na głęboki olej. Smażyć aż się zarumienią. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 180

pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra  i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)dużą  ilość papryki słodkiej mieszamy. Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do  woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka  i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy  na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor

Moje Kuchenne Rewelacje
Jabłka w cieście kokosowym 172

szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę cukru oraz około jedną szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Ekspresowa Babka Wielkanocna 192

jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 łyżka ciemnego kakao cukier puder(...)posypania masło i bułka tarta do wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pancakes 156

łyżeczki cukru odrobinę soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju  Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Staramy się, aby nie było grudek. Smażymy pancakes na małej patelni na odrobinie oleju. Podajemy od razu z owocami, dżemem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, a najlepiej

Salonik smaków
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 209

przez 15 minut.  Potem z dejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze  przez 5 -10 minut.  Studzimy ciasto.                                             W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 645

Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem blaszce i możemy je lekko spłaszczyć łopatką. 9. PIECZENIE (12-15 min): do nagrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, najlepiej na termooobiegu, ok 12-15 min. Po 12 min warto sprawdzić ich stan zarumienienia, są gotowe jeśli posiadają złoto-brązowy kolor. 10. PODANIE: > ostrożnie wykładamy łopatką na talerz

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania