pieczenie - 19054 przepisów (strona:449/1271)

Sernik obłędnie kokosowy ;) 2902

powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka 4 ły ż ki cukru   2 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa serowa: 600g sera półtłustego (uży łam takiego w kostkach) 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru (cukier proponuje dodawać porcjami i próbować masę w trakcie mieszania ) puszka mle ka kokosowego(...)wstawiamy ciasto na 40 minut. Po tym czasie bia łka ubijamy z c ukre m na sztywną pianę. Dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Pianę wykładamy na u pieczony sernik, wyrównujemy, wier zch posypujemy od ro bi n ą wiórek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 minut. Pieczemy aż piana będzie ładnie za rumieniona . Studzimy w blasze, wyjmujemy

Czerwona Porzeczka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką 363

smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą (lub wykorzystujemy gotowy papirus Winiary). Pierś z kurczaka kroimy w plastry i układamy wraz ćwiartkami obranej gruszki na połówce papieru do pieczenia. Przykrywamy drugą połówką papieru, spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy patelnię grillową, na której układamy pakunek z kurczakiem i gruszką, grillujemy z obu stron. Skrapiamy sałatę płynem, który wypłynął z kurczaka podczas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 160

łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Galaretka z pianką 199

Deserek zrobiony już latem ale gdzieś mi się zapodział. Jednak publikuję go bo to niekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według

Ala piecze i gotuje
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 156

białko) 3/4 szklanki cukru  2-3 łyżki cukru waniliowego  2 łyżki skrobi ziemniaczanej dodatkowo 2 figi Przygotowanie Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze(...)stopni. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy plastry fig, zalewamy resztą masy i na wierzchu również układamy figi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i w tej temperaturze pieczemy ok. 20-30 min (bez termoobiegu, z termoobiegiem wystarczy ok. 15 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70- 80 minut, aż wierzch będzie mocno ścięty

Symfonia Smaków
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 191

łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki(...)syropie)      Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni. Konsumujemy jeszcze parujące, w towarzystwie mleka i osoby, którą kochacie :) Uda się każdemu, nawet posiadaczom dwóch lewych kuchennych rączek, zapewniam

sama złodycz
Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy 52371

Jeśli chcecie zaskoczyć gości smakiem i połączeniem składników to polecam zrobić tą sałatkę. Co ważne robimy ją wcześniej i chowamy do lodówki do przegryzienia się smaków

Ala piecze i gotuje
Pleśniak ze śliwkami 132

węgierki.  Wyszło przepysznie.     Składniki: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3 szklanki mąki (ok. 450 g) 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem.  Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru(...)wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku).  Masę podzielić na dwie części.  Jedną połowę wyłożyć na dno blachy (30 x 20 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść ciasto.  Na ciasto wyłożyć umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, skórką do dołu.  Pozostałe ciasto podzielić na 2 części.  Do jednej dodać kakao

Sto kolorów kuchni
Gołąbki z rzymskiego garnka 142

gołabki, a na wierzch znowu liście. Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę  1,5 godziny od momentu osiagnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję

Kulinarne przygody Gatity
Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 177

Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 20  minut. Pieczywo kroimy jeszcze letnie. Po wystudzeniu przechowujemy w blaszanym pudełku

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe placuszki z truskawkami 380

Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3  szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli(...)kilka truskawek pokrojonych  w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Margherita 191

już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie oliwą i układam na nich plastry mozzarelli. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 176

już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bakłażana 175

kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana. Pasta z bakłażana Składniki: 1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć...) 3 łyżki oliwy z oliwek EV 3 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej. Gdy bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy z niego skórkę, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, ocet, czosnek i sól. Blendujemy, a gdy pasta jest już gotowa, dodajemy natkę i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia z mięsnym farszem 173

smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, warzywa przykrywamy kapelusikami i pieczemy już bez szklanej pokrywy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania