Często do pieczenia karkówki używam musztardy. Miód dodałam po zainspirowaniu się jedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko słodki smak. Ostatnio bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 6 plastrów karkówki 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy kremskiej cebula 2 łyżki miodu Wykonanie: Karkówkę(...)umieścić w misce, dodać oba rodzaje musztardy i miód. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zamarynowaną karkówkę przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Piec pod przykryciem ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki pieczone z koperkiem i niewielką ilością przyprawy do ziemniaków
Pasja Smakuhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} duży kefir szklanka mąki 2 jajka 3 banany łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Placuszki są słodkie
Pasja SmakuSzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1 mały proszek do pieczenia - 150g masła - 3/4 paczki przyprawy do pierników Podgrzewamy(...)miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę. Następnie wykrawamy ciasto za pomocą foremek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C z termoobiegiem. Pierwszą blaszkę pierników pieczemy przez 10 minut, kolejne blaszki około 6 minut( tak by się nie paliły). Po wystygnięciu pierników ładnie je dekorujemy
Smaczne Zdrowezamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy je na plasterki grubości około 5mm. Powstałe talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia
Smaczne ZdroweNastępnie dodać żółtka, a na końcu na wolnych obrotach mąkę i kakao. Wylać na tortownicę. Tortownicy nie smarować! Spód wyłożyć papierem. Piec w temp. 160 stopni C około 35 minut.(nie na termoobiegu, najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Gorący wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem
Smaczne Zdroweubijać tak długo aż będą błyszczące. Na dwóch blaszkach wyłożyć papier (można obrysować sobie ołówkiem spód tortownicy) i wyłożyć ubite białka, dzieląc mniej więcej po połowie. Lekko wyrównać. Podczas pieczenia beza(...)rozpłynie się troszkę na szerokość, dlatego żeby nie była zbyt płaska ja rozkładam na mniejszą powierzchnię. Jest wtedy super wysoka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec na dwóch poziomach na termoobiegu 5-8 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 *C i dopiekać jeszcze 100-110 minut. W międzyczasie zamieniając blaszki poziomami. Po upieczeniu uchylić piekarnik
Smaczne Zdrowenawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:) Składniki: -3 żółtka -1/4 kostki masła(...)kostki masła -mąka orkiszowa ok.1 szklanka -cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklanki Do masła dodać cukier według uznania i mąkę. Rozkruszyć w rękach do uzyskania grudek kruszonki. Placek piec w temp. 180 stopni C ok. 30 minut(grzanie góra-dół- jak na termoobiegu musi być niższa temp.) Smacznego
Smaczne Zdroweblaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie , dlatego proponuję zrobić z 1,5 porcji lub użyć mniejszą blaszkę). Piec ok. 10-12 minut , do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę , ksylitol i sól. Żółtka rozbełtać, dodać do nich śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego(...)dodać pokrojony rabarbar z truskawkami ( ja dałam więcej truskawek, a trochę mniej rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki. Przed podaniem ciasto wystudzić
Smaczne Zdrowepianę. Pod koniec ubijania dodać partiami ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 175*C przez ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowewałeczków, które posłużą nam za paluchy wiedźmy.) Ciasto podzielić na dość małe kawałeczki i z każdej części formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać , migdały przekroić nożykiem na pół, żeby były cieńsze. Każdy paluch rozwałkować tak, by został ślad trzech palcy ( wgłębienia ). Na górkach zrobić po 2 nacięcia nożykiem. Z jednej strony(...)paluch posmarować rozbełtanym białkiem i wkleić połowę migdała, dociskając. Piec w nagrzanym piekarniku , w temp.200*C , ok.10 minut ( termoobieg) Smacznego
Smaczne Zdrowekawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowetrójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowerodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie, a po drugie(...)dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-)) Składniki: - 4 łyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Smaczne Zdroweksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ( termoobieg) ok.15 minut ( muszą się lekko zarumienić) Zostawiamy do wystudzenia. Od razu będą lekko miękkawe, na drugi dzień stają się chrupiące. Smacznego
Smaczne Zdrowebyło cuuudne. Przepis na tortownicę 26cm lub małą blaszkę, ja piekłam na blaszce. Składniki: - 1,5 szkl. mąki tortowej - ja dałam mąkę orkiszową typ750 - 2 jajka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru) - 3/4 szklanki maślanki lub kefiru - 1/3 szklanki oleju - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki wiórków kokosowych - 3-4 krople olejku waniliowego - szczypta(...)jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.40-50 minut , do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem , najlepiej trzcinowym. Smacznego
Smaczne Zdrowe