łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier. Zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Następnie dodać ubite białka do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką bądź szpatułką (nie mikserem
Ze smakiem i z pasjązdjęciu Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą. Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też zwiększyłam temperaturę do 220 stopni. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąOstatnio piekę sporo muffinek i za każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką(...)bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjąsyte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie. Składniki na ok 25 placuszków suche: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia mokre: 500 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 4 jajka(...)łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp. + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki) Przygotowanie: Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód. Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując. Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni
Ze smakiem i z pasjąKilka tygodni temu natknęłam się na akcję " Weekendowa Cukiernia ". Bardzo spodobał mi się pomysł comiesięcznego wspólnego pieczenia z innymi blogerkami. W tym miesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami. Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche
Przepisy Aleksandrynazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandrypodwojna piers z kurczaka sol curry papier do pieczenia Myjemy piers i osuszamy(...)papierowych recznikach Karzda piers przekrajamy na pol Macerujemy w soli i curry Zoztawiamy na ok 1 godz Pozniej na rozgrzana patelnie kladziemy paipier do pieczenia Na to ukladamy piersi i podsmarzamy na obu stronach Smarzymy ok 30 min Smacznego! Ps. Piersi powinny byc soczyste. Odpowiednie dla dzieci bo beztluszczowe i bardzo smaczne
Klaudynkowa kuchniawody 7g suszonych drożdży czubata łyżka masła czubata łyżka mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru olej do smarowania mąka do wysypania lód do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki (poza wodą) przełożyć do misy robota. Stopniowo dolewać letnią (koniecznie) wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione uformować w kulę i przełożyć do miski(...)przykryć. Odstawić na ponownego wyrośnięcia nawet na godzinę. Ciasto powinno być bardzo dobrze wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na dno wsypać pół szklanki lodu. Wstawić formę i piec przez około 30 minut. Wyjąć chleb z formy i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez kolejnych 10 - 15 minut. Chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos
Sto kolorów kuchnidość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy jeszcze 30 min. Po ostygnięciu wierzch możemy posmarować lub zalać cienką warstwą galaretki. Można także przygotować ozdoby z karmelu. Kiedy cukier rozpuścimy na patelni, wylewamy jej zawartość na papier do pieczenia tworząc dowolny wzór. Gdy karmel zastygnie delikatnie przekładamy go na ciasto. Efekt? Sami
Ratunku obiadprzekrawamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, a każdą z nich na cztery kolejne (pizzerinki piekłam na trzy tury). Pierwszą partię rozpłaszczamy lub wałkujemy tak, by miała mniej więcej owalny kształt i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dość grubo sosem, posypujemy serem, a następnie układamy cebulkę i chorizo. Odstawiamy na chwilę(...)wyrośnięcia. Ja w tym czasie nagrzewam piekarnik, na który kładę blachę z przygotowanymi bułeczkami. Pieczemy 25 min. w 190 stopniach Celsjusza, studzimy na kratce. Minipizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem jest do nich keczup lub sos czosnkowy, ale same również są wyśmienite. Świetne na przekąskę czy na lunch do pracy. Ja i P. spałaszowaliśmy dziś
Ratunku obiadZapraszam na przepis. Owsiane placuszki z rodzynkami porcja dla dwóch głodnych osób Będziemy potrzebować: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. płatków owsianych (ja użyłam górskich) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (u mnie puder, ale to chyba nie ma większego znaczenia) szczypta soli ok. 80 g rozpuszczonego masła 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka(...)smażenia (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 banany pokrojone w cienkie plasterki dowolne dodatki wedle uznania Przygotowanie placuszków jest dziecinnie proste. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy
Ratunku obiadswoją objętość. Wtedy wyjmujemy je jeszcze raz na blat/stolnicę, chwilę przerabiamy, a następnie formujemy 5 mniej więcej tej samej wielkości bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na spód piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i pieczemy w nagrzanym piecyku ok. 15 min. (Ja piekłam je ciut dłużej i było to niestety ciut za długo.) Upieczone studzimy na kratce (o ile nie zjemy ich wcześniej ciepłych ;)). Smacznego
Ratunku obiadmieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę(...)Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć w czekoladzie i z powrotem odłożyć na papier do pieczenia lub tylko polać je łyżką roztopionej czekolady. Podobnie postępujemy z orzechami/wiórkami kokosowymi. Albo całe ciastka w nich obtaczamy, albo tylko je nimi posypujemy. Ja miałam 100 g siekanych
Ratunku obiadtakże deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i trochę odpocząć), ale nakupiłam wczoraj truskawek i raczej byśmy ich nie przejedli. Słodziutkie i pachnące truskawy nie mogły się zmarnować, powstało więc crumble, które spełnia nie tylko te trzy wspomniane kryteria. To jeden z moich ulubionych deserów. Podczas pieczenia pachnie zawsze obłędnie, a smakuje wyśmienicie. Robię go również(...)piasku. Kruszonkę można również trochę pozgniatać w dłoniach, tworząc trochę większych grudek, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce, a następnie formę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko przestudzone (wciąż ciepłe, ale nie gorące!), w towarzystwie lodów. Najlepiej będą pasowały
Ratunku obiadwyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście(...)sposób mamy i gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko
Ratunku obiad