jogurtu greckiego+1 łyżka majonezu Dodatkowo - potrzebujemy 2 kawałki pergaminu lub papieru do pieczenia Wykonanie: Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do gyrosa, kładziemy między papier do pieczenia i smażymy na patelni z obu stron. Studzimy i kroimy w paski. Jajka gotujemy, kroimy na ósemki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, jeśli są niezbyt dojrzałe w środku
Walijskie Pichcenienaszło" na wspominki i zatęskniłam za starymi smakami :-) Zaczęłam więc od ślimaczków :-) Piekłam już je dawno, dawno temu, ale nie pamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJ Składniki: 120g margaryny 210g mąki 60g cukru (lub cukru pudru) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Wykonanie: Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka(...)miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twarde i dobrze nam się kroiło na plasterki. Pieczemy około ok. 15min w 180 stopniach
Walijskie Pichceniepodniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia i ... wyszły prawie-pączki! Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne :) Składniki : 200g mąki 100g masła 1 szkl wody szczypta soli 4 jajka olej(...)stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy ok 5cm na przygotowanych kwadratach. W garnku rozgrzewamy olej (oleju powinno
Walijskie PichcenieUwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany(...)miejsce do wyrastania na kolejna godzinę. Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około
Walijskie PichceniePrzepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ . Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :) Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie, które piekłam dotychczas. ... Nie są twarde, i nie twardnieją po kilku godzinach, a smakiem przypominają babciny piernik... Ich smak i aromat jest niepowtarzalny ! Składniki: 250 g miodu (miałam wielokwiatowy) 3/4 szklanki(...)kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko
Walijskie Pichceniemikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami. Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec
Walijskie Pichcenieroztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy). Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone(...)mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 o C i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 o C i pieczemy kolejne 50 minut.Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Dekorujemy wg uznania
Walijskie Pichceniewodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Na talerze wyłożyłem kluski śląskie, niewielką ilość buraków, po dwa kawałki nóg gęsi, które przykryłem cebulą, która piekła się wraz z gęsią. Całość delikatnie polałem powstałym podczas pieczenia sosem
Wyprawy kulinarneKrótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś(...)roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając sokiem z naczynia. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIprostu pycha ^^ ~ Białkowy omlet owsiany z niby dżemem jagodowym, serkiem twarogowym i pyłkiem pszczelim ~ Składniki: 30g płatków owsianych zmielonych na mąkę 3 białka jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru niby dżem: 5g świeżo zmielonego siemienia(...)lnianego 100g jagód miód (opcjonalnie) miodowy serek: 50g serka twarogowego 15ml maślanki łyżeczka miodu pyłek pszczeli Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. W tym czasie jagody wsypujemy do garnuszka
Kuchenny Skrawek Niebatortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik w kąpieli wodnej i ten etap jest potrzebny, aby woda nie trafiła do środku formy. Tortownicę ustawiamy w większej formie i zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy
Kuchnia Łukaszadnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny - pierwsze 1,5 godziny w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, a ostatnie pół godziny w 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu mięso podlewamy wytopionym tłuszczem
Delicious TitbitsTort czekoladowy z kokosem i owocami Tort z adwokatem i truskawkami Torcik czekoladowy Tort makowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort bezowy Pavlowa Tort
Ala piecze i gotujemąką. Układać w naczyniu do pieczenia (najlepiej z kratką, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut. W międzyczasie przygotować sos. Czosnek rozgnieść, imbir zetrzeć na tarce
Sto kolorów kuchniciąg dalszy. Od kiedy nauczyłam się jak je przyrządzać, aby nie były suche i twarde goszczą na naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć. Idealnym dodatkiem do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat. Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać taki(...)warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy
Malinowe Pocałunki