pieczenie - 19054 przepisów (strona:436/1271)

Śmietanowiec z brzoskwiniami 347

szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao.  Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki o wym. 23x33cm. Ostudzić i przekroić na pół. Masa śmietanowa

Z miłości do słodkości
Karnawałowe róże 175

śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, dodatkowo: olej do smażenia, 1 białko, cukier puder, truskawki. Przygotowanie:  Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie. Zagniatamy ok. 10-15 minut. Następnie przykrywamy je ściereczkę i chowamy do lodówki na ok. 15 minut. Następnie

Aga w kuchni
Faworki (chrusty) 206

pokrojone już prostokąty jeszcze rozwałkować do uzyskania efektu 'kartki papieru'. Składniki: 1 kg mąki, 15 żółtek, 1 duża śmietana 18%, 5 łyżek spirytusu, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: tłuszcz(...)smażenie (u mnie olej Kujawski), cukier puder. Przygotowanie:   Faworki robię z tego samego ciasta co róże karnawałowe, jednak w większych proporcjach. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, zagniatamy ok. 15 minut. Najlepiej do tego celu zatrudnić jakiegoś mężczyznę :) Następnie

Aga w kuchni
Placuszki z jabłkami 155

, 2 jajka, szczypta soli Kamis, do posypania: przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite.  Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz wodę i mieszamy mikserem, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Jeśli ciasto jest za gęsto- dolewamy mleka, a jak za rzadkie - dosypujemy

Aga w kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia. 184

śmietany fixy Dr. Oetkera, 3 łyżeczki cukru waniliowego, do posypania: cynamon Kamis. Przygotowanie:     Spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy(...)fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Przekładamy na mus jabłkowy i ponownie schładzamy w lodówce. Na koniec posypujemy cynamonem.  Inspirację na to ciasto znalazłam w książce " Ciasta bez pieczenia od A do Z " wydawnictwa Weltbild

Aga w kuchni
Murzynek 156

Składniki: 1 szklanka mąki, 200 g masła, 4 jajka, 3 czubate łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody, wiórki kokosowe Kresto. Przygotowanie:        W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy(...)szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą część odstawiamy do ostudzenia. kolejno dodajmy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu

Aga w kuchni
Serowe oponki 197

Składniki: 250 g sera twarogowego półtłustego. niecałe 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 jajko, 1 żółtko, 30 g roztopionego masła, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 15 ml spirytusu, olej Rapso. Przygotowanie(...)twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem

Aga w kuchni
Pączki z serka homogenizowanego 163

szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej Rapso. Przygotowanie: Jajka rozbijamy, dodajemy serek waniliowy homogenizowany. następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy. Podgrzewamy tłuszcz. Gdu tłuszcz już będzie rozgrzany łyżką nakładamy niewiwlką ilość ciasta. Następnie maczamy łyżkę w oleju i nakładamy kolejnego pączka. Smażymy z obu stron

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 236

Lepienie pierogów zabiera trochę czasu. Ale największa satysfakcja z lepienia to to że domowe pierogi są najlepsze. Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej

Ala piecze i gotuje
Kawowe brownie 247

piątkowy poranek naszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem  mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru(...)wbijam jajka, dodajemy aromat oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na  końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być

Kolizje Smaków
Dietetyczne placuszki owsiane. 1656

tłuszcz do smażenia Przygotowanie:  Jajko ubijamy z miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek od miodu. Dodajemy płatki owsiane, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Miksujemy.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy placuszki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu ok. 3-4 minuty. Placuszki po usmażeniu odsączamy od tłuszczu na papierowym ręczniku

Kuchnia Łukasza
Placuszki bananowe. 398

łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie:  W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy na ciasto konsystencji gęstej śmietany.   Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki o średnicy 5-6 cm. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej

Kuchnia Łukasza
Pulchne placuszki na serwatce. 294

soli łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie:  Do serwatki dodajemy jajko, olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy, po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste.  Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 368

dodajemy pieprz.  Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych 10 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Metrowiec 264

wanilonowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta

Praktyczna pl