Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut – 1 szt.- masło
Ostra na Słodkomasło – 200 g – cukier – 1 i 3/4 szklanki – mąka – 2 szklanki – żółtko – 2 szt – jajko – 1 szt – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – cukier wanilinowy – 2 łyżki – śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko(...)śmietaną.Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.Posypujemy 3 łyżkami cukru.Budyń gotujemy na mleku i odrazu
Ostra na Słodkododatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko – 4 sztMASA:- masło – 170 g- jajko(...)cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wszystko razem mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / MASA:Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.Studzimy.Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.Wbijamy
Ostra na Słodkołyżka* margaryna – 125 g* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy.Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone
Ostra na Słodkopieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 g* białko – 3 szt* cukier puder – 1 szkl* kisiel truskawkowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy
Ostra na SłodkoCIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiDODATKOWO:* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g* galaretka arbuzowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia(...)mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut, studzimy.Na wystudzone ciasto kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, zalewamy tężejącymi galaretkami.Wkładamy do lodówki na minimum
Ostra na Słodkociastka do ozdobySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą(...)dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.CAŁOŚĆ:Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.Mój piekł się 50 minut
Ostra na Słodkogębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* jajko – 2 szt* masło – 200 g* budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka(...)kasza manna – 3 łyżki* rodzynki – ok. 70 g* orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodko– 1 łyżeczka* napój migdałowy Alpro ( jeśli nie macie można użyć mleka ) – 1 szkl* oliwa – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree.Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe.Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze
Ostra na Słodkosoczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* śmietana 18% gęsta – 2 łyżki* jajko – 2 szt* cukier – 3/4 szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko(...)dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ).Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .MASA :Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie.Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń
Ostra na Słodkoobłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl* kakao – 2 łyżki* woda – 3 łyżkiMASA SEROWA:* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g* jajko(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brzoskwinie odsączamy z syropu.Kroimy na plastry.CIASTO:Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA:Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem
Ostra na Słodkojajko – 2 szt* cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier(...)CIASTO CZEKOLADOWE:Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając.Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.CA
Ostra na Słodko180C piekarnika.Pieczemy do miękkości , obracając i podlewając co jakiś czas wyciekającym sosem.CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WIELKOŚCI MIĘSA , GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA.Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła.SOS:Z cukru robimy karmel , zalewamy białym winem i piwem, mieszamy do uzyskania konsystencji śmietanki.Dodajemy fondo , bulion warzywny
Ostra na Słodkopowstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić
W poszukiwaniu inspiracjipieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.Smacznego
Smaczne Zdrowe