pieczenie - 19054 przepisów (strona:423/1271)

Cranberry Noël 161

szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz 12-15 minut aż boki ciasteczek ładnie i leciutko zbrązowieją. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Nocne bułeczki 109

niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Rozgnieść(...)fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4).Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Gâteau au Yaourt – Ekspresowe ciasto jogurtowe 665

kubeczku ) – 180 gUmyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.* mąka – 3 kubeczki* cukier – 2,5 kubeczka* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki* jajko(...)olej – 1 kubeczek* cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego.W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. *Posypujemy cukrem

Ostra na Słodko
Malinowa tarta z białą czekoladą 336

Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut – 1 szt.- masło

Ostra na Słodko
BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 358

masło – 200 g – cukier – 1 i 3/4 szklanki – mąka – 2 szklanki – żółtko – 2 szt – jajko – 1 szt – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – cukier wanilinowy – 2 łyżki – śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko(...)śmietaną.Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.Posypujemy 3 łyżkami cukru.Budyń gotujemy na mleku i odrazu

Ostra na Słodko
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 357

dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko – 4 sztMASA:- masło – 170 g- jajko(...)cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wszystko razem mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / MASA:Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.Studzimy.Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.Wbijamy

Ostra na Słodko
Tarta z truskawkami 135

łyżka* margaryna – 125 g* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy.Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone

Ostra na Słodko
Truskawkowe z kisielową bezą 217

pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 g* białko – 3 szt* cukier puder – 1 szkl* kisiel truskawkowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę  , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy

Ostra na Słodko
Torcik arbuzowy z galaretką 169

CIASTO:* jajko L  – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiDODATKOWO:* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g* galaretka arbuzowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia(...)mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut, studzimy.Na wystudzone  ciasto kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, zalewamy tężejącymi galaretkami.Wkładamy do lodówki na minimum

Ostra na Słodko
SERNIK OREO 362

ciastka do ozdobySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą(...)dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.CAŁOŚĆ:Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.Mój piekł się 50 minut

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 166

gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* jajko – 2 szt* masło – 200 g* budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka(...)kasza manna – 3 łyżki* rodzynki – ok. 70 g* orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno

Ostra na Słodko
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 144

– 1 łyżeczka* napój migdałowy Alpro ( jeśli nie macie można użyć mleka ) – 1 szkl* oliwa – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree.Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe.Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 377

soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* śmietana 18% gęsta – 2 łyżki* jajko – 2 szt* cukier – 3/4 szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko(...)dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ).Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .MASA :Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie.Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń

Ostra na Słodko
SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 274

obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl* kakao – 2 łyżki* woda – 3  łyżkiMASA SEROWA:* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g* jajko(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brzoskwinie odsączamy z syropu.Kroimy na plastry.CIASTO:Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA:Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 294

jajko – 2 szt* cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier(...)CIASTO CZEKOLADOWE:Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając.Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.CA

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania