pieczenie - 19054 przepisów (strona:409/1271)

Placuszki z cappuccino 314

Składniki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1/3 szkl. mleka    około 1,5 szkl. mąki   6 łyżek cappuccino orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka cukru  5 łyżeczek cukru waniliowego  szczypta soli(...)olej do smażenia Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy.  Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując

Kuchenne aromaty
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 171

przepisów, które są podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich  - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese(...)burger, stek, makarony, pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję

Plate of Joy
Scones - podobno najlepsze 274

Best ever scones " i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam.     Składniki: 500 g mąki pszennej typ 550 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 75 g masła 1 - 1 1/2 szklanki mleka (plus więcej do posmarowania)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Mąkę przesiać z solą i proszkiem(...)dolałam prawie 1/4 szklanki).  Szybko zarobić ciasto.  Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki.  Każdą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem.  Wstawić do piekarnika na górną półkę na ok 10-15 minut.  Kiedy się zarumienią wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić

Sto kolorów kuchni
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 235

maju Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet(...)jest zależny od temperatury. Kiedy ciasto dotrze do górnego rantu foremki, możesz rozpocząć wypiek. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego chleb, i piecz go 15 minut. Zmiejsz potem temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 45 minut. Po upieczeniu się chleba (pukanie od dołu daje głuchy odgłos) wyjmij go z foremki i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Placuszki bananowe z rodzynkową słodyczą 108

słodyczy banana) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 całe jajko Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, rozbijamy je widelcem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i mleko, łączymy składniki np. przy pomocy łyżki. Następnie dodajemy rozgniecionego widelcem banana (nie musi być dokładnie rozgnieciony) oraz pokrojone na drobniejsze

Słodkie okruszki
Chleb marchewkowy na zakwasie 156

milczałam na blogu w kwestii chlebów na zakwasie. Żeby móc je upiec, muszę być dwa weekendowe dni  z rzędu w jednym miejscu. A ja ciągle w trasie, więc piekłam na drożdżach. Ten weekend spędzam w mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki(...)Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na noc. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Mój zakwas był rozleniwiony ostatnio, więc ciasto wyrastało 4 godziny. Jeśli macie zakwas tygodniowy, myślę, że wystarczą ok. 3 godziny. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Pancakes z jabłkiem i cynamonem 168

wypadły wyśmienicie. Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon(...)jabłkowy Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć musem jabłkowym, co drugą warstwę posypać dodatkowo cynamonem. Na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone

Kuchenne aromaty
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 145

zrobienia? Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane(...)Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą, wierzch posmarowany czekoladą posypać orzechami i polać polewą

Kuchenne aromaty
Pieczone młode ziemniaczki 127

papryka olej  Sposób Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, całość kładziemy na blachę, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, co jakiś czas lekko mieszając.  Czas pieczenia można skróci uprzednio je obgotowując w osolonej wodzie.    Szukając piosenki o ziemniaku natknęłam się na bardzo zabawną, banalną

Kuchenne aromaty
Tort czekoladowo-truskawkowy 203

Dzisiaj pomysł na prosty ale pyszny tort, który każdy będzie potrafił zrobić w domu. Całą pracę zaczynamy od upieczenia spodów biszkoptowych. Większość uważa że pieczenie biszkoptu jest równie trudne jak układanie(...)kostki Rubika ;) Ja mam wypróbowany przepis 1:1:1 - jajko : mąka : cukier Białko ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni. Mój tort składał się z sześciu spodów. Masa tortowa : 600 ml. śmietany 36 % 200 g. białej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno, a czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą

Full Smaku
Puszysta i łatwa babka. 487

puszysta i mało skomplikowana .Uda się każdemu ,bo piekę ją od zawsze .Trochę za mało kakao miałam i dolna warstwa jest mało wyraźna ,ale polecam do wypróbowania. Składniki: foremka do babki obwód 20 cm 5 jajek 0,5 szklani cukru 1 szklanka mąki 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao 2 łyżki plus 2 łyżki mąki(...)części ,do jednej dodajemy kakao i mieszamy ,do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy .Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi wlewamy najpierw jasną część ,a potem ciemną . Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut .Dekorujemy dowolnie

Ladylaura.
Cynamonowe rolsy z migdałami 146

następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru  1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych(...)zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/11/rogaliki-drozdzowe.html#sthash.ToNXwtNL.dpuf

bistro mama
Kokosowy tort smietanowy 198

Przyznam, że ten tort jest najładniejszym i najsmaczniejszym tortem jaki zrobiłam w swoim życiu. Nie mam tortowych zapędów i przeważnie piekę je tylko swoim najbliższym.  Do tego tortu zabierałam się ochoczo z głową, z konkretnym pomysłem :) Miał być niezbyt słodki, delikatny i dość lekki. Udało się. Kokosowy tort śmietanowy biszkopt (rzucany) o średnicy 20 cm: 5 jajek(...)miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Z wysokości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 169

mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka(...)blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia. Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 367

cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania