pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Zobacz także: Najlepsza Domowa Pizza Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, przyprawy, ulubione dodatki oraz ser. Spody na pizzę pieczemy ok. 7-9 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia. Moje posty
Słodka Stronasoli. Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka StronaDodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu). Piec 15-20 minut do zrumienienia w 180 st. C. Najlepiej smakują po schłodzeniu, a stygną momentalnie. Udanych wypieków
Moje pyszne gotowanieCiasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą
Moje pyszne gotowanieProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc
Moje pyszne gotowanieA więc tak jak już pisałam, po babeczkowych wypiekach, został mi słoik kaimaku. W drodze powrotnej z pracy kupiłam wafle. Postanowiłam zrobić przekładane andruty. Jednak kiedy
Moje pyszne gotowaniemieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem. Układamy dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Smacznego :) *Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół
Moje pyszne gotowaniekółka). Każde kółko, rozpłaszczamy, w środku robimy delikatne wgłębienie i na każdą bułeczkę kładziemy porcje masy (ja kładłam tak po łyżce, takiej pożądanej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasze bułeczki ok. 20-25 min. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Moje pyszne gotowaniedrugą częścią. Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy. *Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą. Lukier: 270 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka kieliszek rumu Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy
Moje pyszne gotowaniekostkę nakładamy na kwadracik ciasta i dokładnie go zlepiamy, aby nie było pęknięć i dziur. Rozkładamy na blachy wyłożone papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego :) *mi nie wyszło tego dużo, niestety tylko 3 sztuki. Z resztą czekolady też zostały mi tylko cztery kostki. Potem żałowałam, że nie mam ich więcej, bo były
Moje pyszne gotowanieznów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić. Piec ok. 40-50 minut. Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka. Ale jak tak się studziło to zmalała. Następnie przeciąć na trzy blaty. Masa
Moje pyszne gotowanieNastępnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 20-25 minut. Studzimy. Smacznego :) Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam) Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek będzie choć odrobinę pomocna
Moje pyszne gotowanieNasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanie