pieczenia - 22046 przepisów (strona:1003/1470)

Wielkanocne babeczki 189

stanie się jednolita. Metalowe formy na babeczki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Jeśli używacie silikonowych wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w  180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem. Lukier królewski: 1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce) 200-250 g cukru

Food Square
Sernik krakowski 396

szpatułką. Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się

Food Square
Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 279

biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej  receptury na biszkopt idealny . Biszkopt: Biszkopt upiec  z przepisu na biszkopt idealny , zmniejszając ilość składników o 2/5  (z 3 jajek ) . Ciasto piekłem w formie o średnicy  28  cm i wysokości 6 cm. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować

Food Square
Naleśniki z beszamelem 153

gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła, tak aby były chrupkie. Można je również przed upieczeniem posypać ulubionym żółtym serem. Smacznego

Food Square
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 166

mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180 º C, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić. Panna cotta: 400 ml śmietany kremówki

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 240

dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :) Biszkopt: Z przepisu na biszkopt idealny . Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników). ( Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość

Food Square
Ciasteczka pizzowe 163

albo faworki, lub zwykłe "klawisze"    Smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 161

grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.    Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C.     Gotowe.    Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane do czerwonego barszczu a dodatkowo

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 192

Kurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony,  z rusztu,  lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz    Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 181

pokrojone suszone pomidory.    Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem  oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka

Maminek kulinarny
Babka ziemniaczana 206

Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamy masę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.    Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 60-70 minut.    Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt:    Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra

Maminek kulinarny
Obwarzanki z twarogiem 196

ukropie a dzieci i tak były szybsze. Robiła ten smakołyk zawsze z kilku porcji i zawsze było za mało. Dziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką. Podamy jednak przepis na jedną porcję. -1/2 kg twarogu -1/4 kostki margaryny -2 jajka -2 łyżki śmietany -2 płaskie łyżki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 płaska łyżeczka

Maminek kulinarny
Kapuściany przekładaniec 229

Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 90 minut.    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.    Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.    Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie- 2 godziny pośród  zniewalającego zapachu jest jak wieczność

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 172

wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.    Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak

Maminek kulinarny
Serniczki 168

twarogowa wypełniła środek jabłka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.    Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.    Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół. Smacznego

Maminek kulinarny