pieczenia - 22046 przepisów (strona:1001/1470)

Tort bezowy z Advocatem 217

mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę. Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, możesz zrobić to "niestarannie", wtedy beza będzie miała bardziej artystyczne kształty. Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C , a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 246

solą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1,15 h do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. KREM: W misce utrzyj miękkie masło do białości. Dodaj do masła serek, ziarenka wanilii, startą

Słodko-Słony Świat Ilony
ZDROWY TORT - NIESPODZIANKA 489

Dziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 3865

Pomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1279

całość. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej przez sitko i wsyp delikatnie do ubitych jajek. Wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Przełóż bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz biszkopt około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość. KOKOSOWA MASA SERNIKOWA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2494

Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 248

każdym dodaniu. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.  Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 60-70 cm na podłogę. Odstaw

Słodko-Słony Świat Ilony
KOSTKA JOGURTOWO-SEROWA Z GALARETKĄ 74341

To kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że

Słodko-Słony Świat Ilony
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 339

parmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą. Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa). Zapiekankę wsadź do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Jesli góra po pewnym czasie będzie za bardzo sie spiekała możesz przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ 438

formę do tary (ja użylam takiej o średnicy 24 cm ) wysmaruj porządnie masłem, dno i boki. Na dnie ułóż nadzienie jabłkowe i posyp je równomiernie kruszonką. Piecz całość około 40 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor.  Crumble najlepiej smakuje z lodami

Słodko-Słony Świat Ilony
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 225

Szynkę posiekaj na drobne kawałeczki. Posyp wnętrze bułek serem, a nastepnie szynką. Wbij ostrożnie po jednym jajku do każdej bułki. Posyp pokrojoną w drobną kostkę papryką, posól i popierz. Piecz bułki około 20 minut, aż białko i żółtko będą ścięte z wierzchu. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 247

cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pianka wiśniowo-cytrynowa 2768

Składniki: Galaretka wiśniowa - 1 opak. Galaretka cytrynowa – 1 opak. Mleko skondensowane niesłodzone – 340g Biała czekolada – kilka kostek Gorzka czekolada – kilka kostek Wykonanie

Kulinarne Przeboje
Calzone z kiełbasą 280

wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni