Jak dobrze być dziewczyną i klasyczny deser z truskawkami z lekkim twistem 247zmielonego czerwonego pieprzu Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, ułożyć w kokilkach. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać pieprz i wanilię, wymieszać. Masą jajeczną zalać truskawki. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Podawać letnie. Smacznego! Choć to połączenie jest naprawdę znakomite, i z całego serca je Wam polecam, możecie przygotować deser całkowicie pomijając pieprz
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy z najprostszych: chleb z formy 215Połączyć. Partiami dodawać przesianą mąkę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej masłem formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Coś jesień odbiera mi chęć na pisanie długich wstępów
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pachnący chlebek 185czasie masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić na 20-30 minut. Posmarować chleb wodą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru, naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w 200 st. C. przez 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Mam ostatnio na głowie mnóstwo spraw. Niestety, są to raczej problemy niż wyzwania. Mam nadzieję, że to wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 193uprażone na suchej patelni migdały. Zamrozić. Smacznego! Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadmiar białek, i co począć z figami 191mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 802Mamy bowiem listopad, za oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyzwanie miesiąca: suflet 182solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pianę partiami do pomarańczy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! Siedzę sobie przed monitorem, i zerkam za okno - ciemno, zimno i paskudnie. Śnieg nie chce
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 259okrągł grubości 0,5-1 cm. Na wierzchu ułożyć pozostałe orzechy i z grubsza posiekane kasztany. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośniętą focaccię skropić połową oliwy. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić pozostałą oliwą, ostudzić na kratce. Smacznego! Będę teraz pracować nad moimi zdolnościami manualnymi. Kupiłam kolorowe paski papieru
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 166mlekiem. Powoli wlać do żółtek, cały czas mieszając. Masę przelać do kokilek. Ustawić je w większej formie z wysokim brzegiem, nalać gorącej wody do połowy wysokości kokilek. Piec w kąpieli wodnej w 140 st. C. przez 6--70 minut, aż masa będzie ścięta, ale środek powinien być jeszcze lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki z wody, ostudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 185pasy, ułożyć jeden na drugim. Każdy pas przeciąć w poprzek na 3-4 kawałki, układać je w wysmarowanej masłem keksówce na sztorc. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A może znacie jarmuż i gości często
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 264godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 237drobno posiekaną pietruszkę, połączyć. Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego woreczka z uciętym rogiem. Posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Piec w 180 st. C. 20 minut. Podawać ciepłe. Smacznego! Do zdjęcia uchowała się jakimś cudem jedna, zapomniana bułeczka... A myślałam, że w ogóle mi się zdjęcia zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyborna pizza z figami 198sobą wymieszać. Figi i ser pokroić w plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą posypaną rukolą. Smacznego! To kto zabiera się za zagniatanie ciasta...? Jeszcze nie jest za późno, żeby przygotować taką
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 212gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! A teraz najwyższy już czas rozpocząć przygotowania do Halloween
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 426smaku. Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą; Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Dokładnie odmierzyć ilość majonezu i śmietany, aby masa nie była zbyt
Gospodyni Miejska