pieczenia - 22046 przepisów (strona:1008/1470)

Ciasto, zaorane zielone pole 242

wrzątkiem, odcedzić i zmiksować. Białka ubić na pianę dodając cukier. Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem

Kulinarny karnet Christophera
Parówki w cieście drożdżowym 233

każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski  paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Marka DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach wyjątkowych kiełbas. 4 formaty i 9 wyselekcjonowanych smaków o dużej mięsności znajdą swoich odbiorców. Długi

Moje domowe kucharzenie
Suszony schab wieprzowy na ostro. Schab z pończochy 3181

Dzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam, że warto. U mnie jest wersja dość pikantna więc dla wielbicieli łagodniejszego smaku trzeba zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Porad w sprawie przygotowania udzieliła mi Jola . Koniecznie wypróbuj przepis na świetną Łopatkę peklowaną, parzoną ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Makowiec 286

masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Filed under: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon

kuchcikownia
Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia 163

jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze.  Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku

SMYKWKUCHNI
Babeczki z kremem orzechowym 169

lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 190

minut aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2 x. ciasto rolujemy w wałek ok 0,5 cm i tniemy n małe orzeszki. Orzeszki układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C aż się zarumienią ok 10-20 minut.  Gotowe orzeszki możemy przechowywać w zamkniętych puszkach i przechowywać nawet o 3 miesięcy.  mak pitny

Niezły Młynek
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 151

serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku Przygotowanie: Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, następnie po kilku minutach

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 442

trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 172

koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe. Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Chlebków... "szybkoznikających". /SEZAM CZARNY: " Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany

Wypisz Wymaluj
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 270

patent to: smaruję wierzch ciastek białkiem i kładę tą stroną w cukier, delikatnie przyciskam. Dzięki temu cukier jest na całym ciastku.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Pierwsza zupka z królika - po 6 miesiącu 224

koperek polędwiczki z królika łyżeczka oliwy z oliwek Co robić? 1. Marchewkę, pietruszkę i batata dokładnie umyć, obrać i pokroić na równe kawałki i gotować do miękkości. 2. Polędwiczki piec w 180 C przez 20 minut(bez żadnych przypraw, soli itd) lub ugotować w oddzielnym garnku. 3. Ugotowane warzywa zmixować z wodą w której się gotowały - trzeba ocenić czy zużyć

Matka Żywicielka
Kruche ciasto z truskawkami 201

łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić. Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny . Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Smarties cookies 110

paczki orzeszków i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około 15 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z dzika 150

składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny.  Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity