złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami. Moje posty
Słodka Stronasobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części. Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy jedną z porcji ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut (do zezłocenia). Tak samo postępujemy z resztą części ciasta. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych
Słodka Stronaczekoladę do utartych żółtek. Wsypujemy mąkę, kakao, a na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 160-165 stopni przez ok. 40- 45 minut. Gdy ciasto ostygnie - przygotowujemy polewę: W kąpieli wodnej umieszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się delikatnie
Słodka Stronaposiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą drożdżówkę z truskawkami smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka Stronaskładniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę
Słodka Stronasobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów tartaletek przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: W ok. 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i ciągle mieszając wlewamy
Słodka Stronajednym jajku. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy laskowe i wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ok. 23 cm). Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni, następnie odkładamy do wystygnięcia (koniecznie, orzechy nie mogą być ciepłe, ponieważ "spłyną
Słodka Stronafood procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany. Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie ciastem wyścielamy formę do tarty wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie studzimy. 400 g kremówki ubijamy i gdy tylko zesztywnieje dodajemy cukier puder oraz fix. (pamiętamy, że śmietanki nie należy zbyt długo
Słodka Stronawarstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym "blue". Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut. Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Moje posty
Słodka StronaMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni
Słodka Stronaskładniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie
Słodka Stronadobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Moje posty
Słodka Stronadobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz
Słodka Stronaśrodek każdej z nich wykładamy ok. łyżeczkę Nutelli i "wbijamy" do każdej po jednym całym orzechu laskowym. Babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy. Krem: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami
Słodka Stronapozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością oregano. Następnie wykładamy plastry szynki oraz pokrojonego ananasa, posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Strona