Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą
Moje pyszne gotowanieProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc
Moje pyszne gotowanieA więc tak jak już pisałam, po babeczkowych wypiekach, został mi słoik kaimaku. W drodze powrotnej z pracy kupiłam wafle. Postanowiłam zrobić przekładane andruty. Jednak kiedy
Moje pyszne gotowaniemieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem. Układamy dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Smacznego :) *Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół
Moje pyszne gotowaniekółka). Każde kółko, rozpłaszczamy, w środku robimy delikatne wgłębienie i na każdą bułeczkę kładziemy porcje masy (ja kładłam tak po łyżce, takiej pożądanej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasze bułeczki ok. 20-25 min. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Moje pyszne gotowaniedrugą częścią. Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy. *Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą. Lukier: 270 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka kieliszek rumu Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy
Moje pyszne gotowaniekostkę nakładamy na kwadracik ciasta i dokładnie go zlepiamy, aby nie było pęknięć i dziur. Rozkładamy na blachy wyłożone papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego :) *mi nie wyszło tego dużo, niestety tylko 3 sztuki. Z resztą czekolady też zostały mi tylko cztery kostki. Potem żałowałam, że nie mam ich więcej, bo były
Moje pyszne gotowanieznów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić. Piec ok. 40-50 minut. Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka. Ale jak tak się studziło to zmalała. Następnie przeciąć na trzy blaty. Masa
Moje pyszne gotowanieNastępnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 20-25 minut. Studzimy. Smacznego :) Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam) Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek będzie choć odrobinę pomocna
Moje pyszne gotowanieNasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniestrony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kiedy blaszkę wypełnimy ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Moje pyszne gotowanieciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowanieNastępnie ubić dokładnie białka na sztywno i dodać do wiórek. Dokładnie wymieszać. Następnie ręką nabierać równe porcje mieszanki i lepić z nich kuleczki. Każdą kłaść na brytfnkę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 15 - 20 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Wyjąć na talerz i przestudzić. Smacznego
Moje pyszne gotowanie