Zupa chlebowo - pomidorowa 224świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik jak go zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru
Basia w kuchni
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 210nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :)) - nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta - wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników) - po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem Gotowe szybko, smacznie i zielono :) Smacznego
Basia w kuchni
Paryski kłos z lawendą 215lawendy - odstawiamy przykrywając ściereczką na kolejną godzinę - nagrzewamy piekarnik do 230 stopni - gdy kłos już jest wyrośnięty smarujemy go rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika - przez pierwsze 10 minut pieczemy na 230 stopniach a kolejne 15 minut na 200 stopniach do zbrązowienia (trzeba obserwować wedle naszego piekarnika) - gotowe studzimy na kratce Ja swoje pieczywo przechowuję zawinięte w bawełnianą ściereczkę zachowuję
Basia w kuchni
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 246jabłka i to posypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek ) - składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :)) - gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy - podajemy w towarzystwie musztardy Smacznego Jedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym rolnikom, sadownikom
Basia w kuchni
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 217smarujemy rozmąconym jajkiem - układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - gotowe mumie pieczemy 20 minut - w tym czasie przygotowujemy SOS - rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła i minutę podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku - dodajemy w to puszkę naszych pomidorów
Basia w kuchni
Babeczki drożdżowe z makiem 242nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy. Takie kuleczki przekładamy do sztywnych papilotek i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje pieczemy babeczki przez około 15-18 minut. Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
Mienta blog
Torcik z wątróbką drobiową 289krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm, Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp.200 stop. 20 minut. Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym
Kulinarny karnet Christophera
Piernik staropolski 240Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:) Składniki; 1 kg mąki, 3 jajka, przyprawa do piernika , 50 dkg miodu, 20 dkg cukru, 25 dkg masła, 3 łyżeczki sody
Anioły w kuchni
Przyprawa korzenna do piernika 236muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy. Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja. Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :) Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.pl I taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego
Proste Potrawy
Wigilijna gwiazda makowa 393Brzegi dobrze ścisnąć. Torcik makowy naciąć w czterech miejscach, tak by środek nie został przecięty. Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu i zawijać do środka. Gwiazdę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 45 - 55 minut. Smacznego i Wesołych Świąt
Niezły Młynek
Chleb gryczany z ziarnami 236wysokości. Odstawiamy foremki z ciastem w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką. Chlebek powinien nam urosnąć do krawędzi foremek. Po 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut. Przepis na ten chlebek znalazłam na opakowaniu mąki gryczanej
Aga w kuchni
Ślimaczki z ciasta francuskiego 237dobrej) 10 dag sera typy cheddar WYKONANIE Na płat ciasta rozsmarowujemy ketchup i ścieramy ser. Układamy kawałki szynki na całości. . Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Szybki drożdżowiec z serem 473kolejne 30 min. Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Na górę układamy rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta , Ciasto drożdżowe
kuchcikownia
Piernik – szybko i tanio 684zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy do blachy wcześniej wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą. Piec w temp. ok. 180 st. do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego! Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj , a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim
kuchcikownia
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 357razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około 30 stopni) do wyrośnięcia na 40 minut - do jednej godziny. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut
głodny alergik