się do powstawania kolejnych smakołyków! I tym sposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa baba z żurawiną
Ostra na Słodkokukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone
Ostra na SłodkoTym razem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo! Kropkę
Ostra na Słodkokruszonki. Na ciasto nakładamy rabarbar. Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem. Pieczemy tak ok. 20 min. Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone
Ostra na Słodkozapiekania natłuszczamy. Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Układamy w naczyniu. Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami. Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ). Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną
Ostra na Słodkoolej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy truskawki. Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkobiała czekolada – 150 g * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO: * likier Baileys – do nasączenia * płatki migdałów – 150 g * kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Pieczemy z tego przepisu . Upieczony kroimy na równe 3 blaty. MASA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym
Ostra na Słodkocukier – 4 łyżki * mleko – 3/4 l * masło – 170 g DODATKOWO : * jeżyny – 200 g * galaretka ( owoce leśne ) – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu . Kroimy na 2 blaty. KREM : Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml. Zostawiamy do ostudzenia. Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę
Ostra na Słodkorzepakowy, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy wypestkowane śliwki. Pieczemy ok. 45 minut w 180. A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis! Równie pyszne
Ostra na Słodkoformujemy bułeczki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut. Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC. Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi
Ostra na SłodkoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Wszystkie składniki wkładamy do miksera (mąkę przesiewamy) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do foremek ( ja używam silikonowych , więc nie muszę ich natłuszczać ) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka ). KREM: Mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy pomału przestudzone mleko. Cały czas miksujemy
Ostra na SłodkoDynia – królowa jesiennych przysmaków. Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju
Ostra na Słodkorównież wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ). Wylewamy masę ( lekki gładzimy ). Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ). Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C. Całkowicie studzimy! Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na SłodkoDoprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę , a następnie pokrywamy przygotowaną bejcą. Odstawiamy do ” zamarynowania ” ( im dłużej , tym smak będzie intensywniejszy ). Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Podajemy gorące
Ostra na Słodkoczasu do czasu. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy. Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą. Podlewamy niewielką ilością piwa. Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem. Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą
Ostra na Słodko