pieczenia - 22046 przepisów (strona:995/1470)

Morele marynowane 162

Interesujaco smakowo sa marynowane owoce,sliwki sa popularne,morele juz nie bardzo,a szkoda,bo sa znakomitym dodatkiem do pasztetow,wedlin i pieczeni na zimno.Morele zamarynowalam po raz pierwszy,a zaispirowal mnie przepis z "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej.Marynaty do najzdrowszych nie naleza,ale trudno je pominac ze wzgledu na walory smakowe i dekoracyjne.Poza tym ocet spirytusowy zawsze mozna zastapic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 149

kazdej bulce zrobic denkiem od szklanki wglebienie ,dociskajac mocno szklanke do blachy.Zaglebienie wypelnic jagodami.Rant kazdej buleczki posmarowac roztrzepanym bialkiem.Rozsypac na buleczce kruszonke jagodzianki wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 221

długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą 167

wgłebienie na owoce.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut poprawić szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem piec w 200`C 20 - 25 minut studzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 221

własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest  najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka brokułowo jajeczna 292

brokuła ( różyczki ) 1/2 czerwonej papryki 1/2 szk posiekanego szczypiorku 1 cebula 5 jajek ( ugotowanych na twardo ) 250 g mięsa z pieczonego kurczaka ( bez skóry i kości ) 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak majerankowo lubczykowy 163

przyprawami. Ułożyć je potem w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę a potem wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 40 minut w 190 stopniach od momentu pożądanej temperatury. Podawać na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno

Ewa w kuchni
Alla murzynek ze śliwkami 152

wymyślone na szybko ale jak widać często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło tak jak lubię czyli wilgotne i czekoladowe. Oczywiście tak jak poprzednie moi domownicy spałaszowali migiem. Nawet gdybym piekła codziennie to Im się słodkości nie znudzą. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kapusta z marchewką i selerem naciowym 157

synek. Ze starszym nigdy nie było problemu i zajadał i do tej pory zajada surówki. A ten młodszy za nic w świecie nie zje i już. Dobrze, że jak piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować

Ewa w kuchni
Pyszne żeberka na kapuście 150

Uwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 177

dziś wiadomo, że otręby są zdrowe, mają dużo błonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułki pszenno - ryżowo - serowe 174

Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wiedźmowe paluchy 105

Wczoraj wieczorem razem z Kamilkiem piekliśmy drugą wersje paluchów. Pomagała nam w tym córeczka koleżanki Kamilka. dzieciaki miały fajną zabawę. Część paluchów zjedliśmy a część Kamilek zaniósł dziś do szkoły na poczęstunek, bo mają w szkole bal Halloween. Ciekawa jestem reakcji dzieci na widok tych ciastek. Zobaczymy jak synuś wróci ze szkoły jakie wrażenia przyniesie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Migdałowe serduszkowe ciasteczka 143

Ostatnio piekłam ciasteczka guziki, które chłopaki zjedli ekspresowo i zażyczyli sobie kolejnej porcji. Upiekłam więc dziś migdałowe. też równie smaczne jak poprzednie. Swoją drogą to fajnie się ciasteczka robi, zwłaszcza gdy nikt się nie kręci po kuchni. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki dyniowo - czekoladowe 124

czekoladowa do ciast ale i tak smak jest wyczuwalny a całość smaczna. Zresztą najlepiej o tym świadczy fakt, że praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne czy to są zwykłe ciastka czy tort. Grunt żeby było domowe i słodkie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania