posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą drożdżówkę z truskawkami smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka Stronaskładniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę
Słodka Stronasobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów tartaletek przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: W ok. 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i ciągle mieszając wlewamy
Słodka Stronajednym jajku. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy laskowe i wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ok. 23 cm). Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni, następnie odkładamy do wystygnięcia (koniecznie, orzechy nie mogą być ciepłe, ponieważ "spłyną
Słodka Stronafood procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany. Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie ciastem wyścielamy formę do tarty wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie studzimy. 400 g kremówki ubijamy i gdy tylko zesztywnieje dodajemy cukier puder oraz fix. (pamiętamy, że śmietanki nie należy zbyt długo
Słodka Stronawarstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym "blue". Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut. Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Moje posty
Słodka StronaMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni
Słodka Stronaskładniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie
Słodka Stronadobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Moje posty
Słodka Stronadobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz
Słodka Stronaśrodek każdej z nich wykładamy ok. łyżeczkę Nutelli i "wbijamy" do każdej po jednym całym orzechu laskowym. Babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy. Krem: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami
Słodka Stronapozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością oregano. Następnie wykładamy plastry szynki oraz pokrojonego ananasa, posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronapizzy. Dopełnieniem takiej domowej pizzy jest własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy. Nadaje on niezwykłego, charakterystycznego smaku, który sprawia, że każda nasza pizza znika tuż po wyciągnięciu jej z pieca. ;) Sos Pomidorowy do Pizzy - Składniki: puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku duża cebula ok. 6 łyżek oleju bazylia suszona oregano suszone słodka papryka
Słodka Stronapieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe zapiekanki podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Moje posty
Słodka Stronawykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Strona