pieczenia - 22046 przepisów (strona:994/1470)

Schab w mleku kokosowym-absolutny HIT 346

Schab pieczony w rekawie i schab duszony w poczciwym mleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty,miekki i kruchy schab.I wydawaloby sie,ze lepszego efektu juz nie da sie uzyskac.A jednak! Podjelam eksperyment z mlekiem kokosowym,ktore od dawna juz kroluje w mojej kuchni i jak dotad jego dodatek sprawdza sie idealnie w kazdym przepisie.I tu efekt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 153

sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciasto piec w temperaturze 180-190°C 20 minut                                       ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 147

znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka na twardo tylko czekaja na zagospodarowanie.Jesli nie znacie tego przepisu,musicie koniecznie sprobowac. Skladniki: 2 jajka ugotowane na twardo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 169

dodac jajka,krotko mieszajac tylko do polaczenia skladnikow. Masa wypelnic foremke i wlozyc do nagrzanego uprzednio piekarnika.Piec 15 minut w 175 stopniach, nastepnie zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze 60 minut.Dzieki temu sernik nie rosnie, ale tez  nie opada i nie peka.Jest idealnie rowniutenki.Po upieczeniu nie wyjmowac go gwaltownie,a pozostawic w lekko uchylonym pierkarniku na oklo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z patelni-expresowe 124

WYKONANIE: szparagi umyc i odlamac zdrewniale konce.Mozna je piec w calosci,ale jeszcze szybciej sie upieka,gdy je pokroimy na mniejsze kawalki.Zatem pokroic szparagi w kilkucentymetrowe skosne kawalki.Glowki odlozyc rozgrzac maslo na patelni,wrzucic pokrojone szparagi.Czesto obracac,by sie rowno upiekly.W polowie smazenia dolozyc glowki szparagow,bo te pieka sie szybciej.Gdy sie lekko zrumienia patelnie przykryc pokrywka.Pieczenie trwa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 178

Jesli znudzil Cie losos tradycyjnie pieczony w piekarniku lub na patelni,po prostu posiekaj go i zrob pyszne kotleciki mielone.Kotleciki sa latwe i szybkie do przygotowania,a jeszcze szybciej znikaja z talerzy.Dodatek kaszy jaglanej czyni je jeszcze delikatniejszymi,choc juz samo mieso z lososia jest juz naprawde delikatne.Rybi zapach,ktory tak wielu zniecheca do rybnych dan nie juz tak intensywny.Na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Currywurst-kulinarna legenda Niemiec 163

kazdynm rogu.Jest tak popularna,ze w Berlinie Currywurst ma swoje muzeum. Klik ,kliknij i zobacz.Liczba sprzedawanych kielbasek 800 mln porcji rocznie mowi sama za siebie. Currywurst to kielbaska pieczona na grillu,a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawa posypana.To swietna przekaska na kazda pore dnia.Danie to zwykle spozywane jest z bulka lub frytkami. Zawrotna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 176

rownomiernie rozprowadzic na ulozonych w naczyniu rurkach.Sos musi szczelnie pokryc wszystkie cannelloni,w innym wypadku rurki wyschna i pozostana nieupieczone startym na tarce parmezanem oblozyc rownomiernie cala zapiekanke piec w 200°C 30-40 minut,do zrumienienia zapiekanki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rzodkiewki gotowane 118

delikatne,urocze rozowe perelki. Smakuja jak miniaturowe kalarepki.Podczas gotowania odbarwiaja sie i traca swoj nie tylko intensywny kolor ale i smak.Ugotowane rzodkiewki moga byc swietnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mies.Z pewnoscia beda tez niebanalna ozdoba stolu i talerza.Czy w ogole warto je jesc mozesz przeczytac tutaj: klik . Skladniki: peczek rzodkiewek sol,cukier koperek maslo Wykonanie: obciac liscie i ogonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 356

jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosniecia mase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremki w piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie,az do calkowitego stezenia masy biala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda marchewka z piekarnika 142

zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnek marchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wody piec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiace podawac jako dodatek do drugiego dania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 201

pokroic w 2-cm paski na lyzce masla zeszklic pokrojona cebule z czosnkiem.Dodac pokrojone lodygi buraka i poddusic kilka minut.Nastepnie dodac zielone czesci buraka,podusic 1-2 minuty.Zdjac z pieca i odstawic na bok piekarnik nastawic na 200°C 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny Graham 151

cieplym miejscu do wyrosniecia nagrzac piekarnik do 230°C wyrosniete ciasto posypac maka i wstawic do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut.Nastepnie temperature zmniejszyc do 200°C i piec kolejne 30 minut studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z cukinii - pyszny 198

obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorze przygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremki studzic na kratce.Kroic po schlodzeniu w lodowce,najlepiej przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 221

pokroic w plastry,nastepnie w cienkie paseczki.Wymieszac dokladnie z olejem i przyprawami.Odstawic na 2-3 godziny,a najlepiej na cala noc do lodowki mieso odsaczyc (jesli podeszla woda) i piec na mocno rozgrzanej duzej patelni,az straci surowy charakter i sie zrumieni .Mozesz podzielic smazenie na dwie porcje,jesli nie dysponujesz wystarczajaco duza patelnia na drugiej patelni zrumienic posiekana cebule

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania