pieczenia - 22046 przepisów (strona:994/1470)

Ziemniaki nasze codzienne 192

ziemniaki? Wiekszosc witamin,ktore posiada bulwa ziemniaka,jest rozpuszczalna w wodzie.Podobnie rzecz sie ma z duza iloscia zwiazkow mineralnych ,tych  najlatwiej przyswajalnych i rozpuszczalnych. Najwiecej wartosci zachowuja ziemniaczki pieczone ze skorka lub gotowane na parze.Jesli juz gotujemy ziemniaki w wodzie,dajmy jej tylko tyle,by wyparowala.Oczywiscie nie za malo ,bo przypalimy ziemniaki.Gdy zostanie jej niewiele zawsze mozemy zuzyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezowe gniazdka z bita śmietaną i truskawkami 175

zakonczonym gwiazdka i na obwodzie kazdego kolka wycisnac mase w ksztalcie  okregu,tworzac gniazdko,w ktorym umiescimy potem bita smietane.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 80-90 °C i piec,a wlasciwie suszyc 2-2,5 godziny.Po tym czasie najlepiej zostawic bezy do rana w zamknietym piekarniku.Tak niska temperatura zapewni naszym bezom sliczny niezmieniony bialy kolor. Smietane z dodatkiem cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe rollo nadziewane mięsem 146

wymieszac ze smietana.Nastepnie posolic i dodac pieprzu. Cukinie ulozyc w naczyniu ,w ktorym bedziemy ja zapiekac.Na dno wlac przygotowany bulion z kremowka i posypac cukiniowe rollo obficie startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C okolo 20 minut.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką 118

umyc,obrac z szypulek,najlepiej przy pomocy widelca.Osuszyc.Rownomiernie rozlozyc na podrosnietym spodzie drozdzowym. Kwasna smietane zmiksowac z jajkami,wanilia i cukrem.Masa smietanowo-jajeczna zalac porzeczki. Wstawic do piekarnika i piec 35 minut,az sie zezloci. Studzic na kratce.Zycze smacznego! 1 porcja ciasta to 161 kcal,4 g bialka,4 g tluszczu i 26 g weglowodanow (calosc-12 porcji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Losoś z grilla w paście curry 204

Wykonanie: Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki lososia na patyczki bambusowe ,skrop oliwa i piecz na ruszcie po 2-3 minuty z kazdej strony. Jako,ze u mnie nadal cukiniowo podalam z risotto z cukinia i salatka z surowa cukinia.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 152

brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec zawinac,zakladajac na owoce.Brzoskinie posypac brazowym cukrem. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 °C ( z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezlocenia brzegow. Gdy przestygnie posypac cukrem pudrem i podawac.Smacznego! Przepis pochodzi z "Für jeden Tag" Calosc 8 sztuk.1 porcja zawiera:4 g bialka,14 g tluszczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 160

pestek i wody) jak rowniez upieczony i pokrojony w kostke miazsz z baklazana Przygotowanym farszem napelnic polowki baklazanow,posypac startym serem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .Piec okolo 25-30 minut. Jogurt wymieszac z 1 lyzeczka musztardy,dodac miod i posypac starta skorka z wyparzonej cytryny.Swietnym dodatkiem smakowym jest mieta.Listki miety pokroic w cieniutkie paseczki i wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 140

osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta. Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi. Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem. Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego! Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 163

blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do ponownego wyrosniecia.Chalki powinny podwoic objetosc. Wyrosniete chlebk posmarowac mlekiem i posypac pestkami. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 200°C i piec 30-35 minut.Studzic na kratce.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 134

kokoilek Rozkruszyc na nie marcepan,a potem wylozyc warstwe jezyn Kruszonke podzielic na 4 porcje i rozlozyc do zaroodpornych naczyniek Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotac Podawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne. Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki wrocławskie z makiem 141

pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut. W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed wlozeniem do piekarnika bulki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac makiem.W 230°C bulki piec 5  minut,nastepne 10 minut w temperaturze 200 °C.Studzic na kratce.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 145

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa 96

dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu. Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki. Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac. Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik mocno czekoladowy 134

make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu piernik przeciac na dwie warstwy , posmarowac powidlami i ponownie zlozyc w calosc. Polewe zrobilam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 124

rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc po lyzeczce cebulowego farszu.Obsypac sezamem. Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic. Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!