pestek i wody) jak rowniez upieczony i pokrojony w kostke miazsz z baklazana Przygotowanym farszem napelnic polowki baklazanow,posypac startym serem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .Piec okolo 25-30 minut. Jogurt wymieszac z 1 lyzeczka musztardy,dodac miod i posypac starta skorka z wyparzonej cytryny.Swietnym dodatkiem smakowym jest mieta.Listki miety pokroic w cieniutkie paseczki i wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta. Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi. Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem. Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego! Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do ponownego wyrosniecia.Chalki powinny podwoic objetosc. Wyrosniete chlebk posmarowac mlekiem i posypac pestkami. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 200°C i piec 30-35 minut.Studzic na kratce.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokoilek Rozkruszyc na nie marcepan,a potem wylozyc warstwe jezyn Kruszonke podzielic na 4 porcje i rozlozyc do zaroodpornych naczyniek Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotac Podawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne. Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut. W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed wlozeniem do piekarnika bulki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac makiem.W 230°C bulki piec 5 minut,nastepne 10 minut w temperaturze 200 °C.Studzic na kratce.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu. Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki. Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac. Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu piernik przeciac na dwie warstwy , posmarowac powidlami i ponownie zlozyc w calosc. Polewe zrobilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc po lyzeczce cebulowego farszu.Obsypac sezamem. Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic. Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardziej aromatyczny niz suszony.Dodatkowo zachowuje kolor i ksztalt slicznych galazek.Czesc galazek obieram z zielonych igielek i drobno siekam,takze zmrazajac,by pozniej juz tylko uzyc do potraw np. ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem. Jest styczen,a moj rozmaryn dalej rosnie w ogrodzie.Absolutny rekord,bo ani zimy,ani mrozow na widoku. Moze po raz pierwszy przetrwa do wiosny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ZYCZE SMACZNEGO ! Tak przygotowane pieczarki stanowia znakomita goraca przekaske.Moga rowniez stanowic odrebne danie Podalam na obiad z kasza gryczana i pieczonymi malymi pomidorkami koktajlowymi.Pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut przykryte sciereczka kuchenna wlaczyc piekarnik i nagrzac do 200°C wyrosniete chalki posmarowac mlekiem i naciac ostrym nozem(tylko w przypadku,gdy nie zaplatamy chalki w warkocz ).Piec 20 minut w 200°C.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!C.Wyrosniety chleb posmarowac woda i posypac ulubionymi ziarnami.Posypalam nasionami sezamu.Wstawic do piekarnika i zaparowac go.Piec 15 minut w 240°C,nastepnie zmniejszyc temperature do 210°C i piec kolejne 30 minut.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gesta. ser wymieszac z masa daktylowa,tahini i mlekiem kokosowym przy pomocy miksera.Dodac maczke kukurydziana przesiana przez sitko i esencje waniliowa mase serowa wylozyc na przygotowany spod piec w temperaturze 140-150°C 1 godzine studzic na kratce przygotowac polewe czekoladowa .Wszystkie skladniki umiescic w garnuszku i mieszajac malutka trzepaczka balonowa doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Gdyby byla za gesta dodac odrobine
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!