pieczenia - 22046 przepisów (strona:990/1470)

Sos pieczarkowy szybki 145

Sposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej . Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki  1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać

Stare Gary
Chleb orkiszowy na drożdżach 308

Moje Wypieki  . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim  tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest

Stare Gary
Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne 206

lornetki).Pokroić w "plasterki" grubości ok 1,5 cm. Każdy plasterek ciasta położyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować ma grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę , piec 15 min w temperaturze 200 st.C.  Smacznego

Stare Gary
Cykoria duszona w piekarniku 149

końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni i  dopiero takim polać cykorię

Stare Gary
Zakwas na żurek 144

Chleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu.  Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka mąki żytniej razowej  (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu

Stare Gary
Tarta z szynką i cebulą 195

rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną.  Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem.  Piec w piekarniku nagrzanym do  180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 117

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 145

mięsem w folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa) Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego  przepisu) i sałatą . Smacznego

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 144

nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego

Stare Gary
Domowy smalec z wolnowaru 344

Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i  należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze  się  sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 195

limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut. sos jogurtowy Wszystkie składniki sosu wymieszać. Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć  mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać z sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego

Stare Gary
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 120

Bardzo dobry sposób na grillowaną wołowinę. Cieniutkie paski wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie.  I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle -  wymagają nadzoru, a  nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam! Przepis znalazłam na stronie  Simply Recipes składniki marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki

Stare Gary
Szaszłyki z jagnięciny czyli sis kebab 197

Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne szaszłyki z jagnięciny. Pomidory pieką się świetnie, nie rozpadają się i mają zupełnie inny smak niż smażone na  patelni. Kolejny przepis z nie najlepszej książeczki dla turystów o kuchni tureckiej. Książeczka marna, ale jagnięcina wyszła super! Składniki 500 g baraniny lub jagnięciny 1 łyżka oliwy cebula 2 łyżeczki soli

Stare Gary
Białe gazpacho 139

najmniej 2 godziny, do jednego  dnia. Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego! Uwagi: prażone migdały: całe migdały rozłożyć  na blasze i piec w temperaturze 180 ° C, mieszając raz, ok 7 do 9 minut. Migdały w płatkach lub małych kawałkach lub prażyć  w małej suchej  patelni na średnim ogniu, stale mieszając, aż się

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 191

potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie.  Piec grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć  na talerz  i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą

Stare Gary