pieczenia - 22046 przepisów (strona:981/1470)

Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 148

koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz a następnie delikatnie zwijamy je kręcąc. To będzie nasz uchwyt. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem uchwyt do koszyczka przyczepiamy do podstawy, możemy pomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 174

śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 182

drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.  klarujemy masło trzepiemy żółtka na parze do środka porów wkładamy parówki po upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 155

kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem.  paszteciki z ciasta francuskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe frytki po wiedeńsku 302

puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu

Bon Appetit Małgorzaty
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 554

nich jajko oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem 195

następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera.  wykładamy dno naczynia chlebem chleb zalewamy masą jajeczną chlebowy pudding ze szpinakiem i kalafiorem

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 215

skrapiamy sokiem z cytryny. Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem na drugą stronę, bo w piekarniku pieką się od razu z obu stron. placki z kaszy gryczanej z łososiem

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem 155

żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.  Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 111

już  łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły. Do 4 małych kokilek wlewamy krem (naczynia powinny być płaskie, u mnie średnio płaskie :) ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 127

mieszamy już  łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły. Do 4 małych kokilek dajemy po 1 łyżce wisienek a następnie wlewamy krem i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć, zrobić się jak galaretka. Gdy za bardzo nam się zrobi

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 165

pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy   parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią. tarta ze szparagami

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 167

pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut. cannelloni z wołowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 171

Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką.  karkówka bejcowana w piwie i kawie

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 161

grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem. frittata z cukinią i z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty