pieczenia - 22046 przepisów (strona:980/1470)

Surówka ogórkowa z porem 151

Intensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni. Składniki: 3 duże zielone ogórki 1 por 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól pieprz Ogórki kroimy w kostkę (ze skórką), a por w półtalarki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wszystko

Salonik smaków
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 212

dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami. Polewa: Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika. Następnie dekorujemy

Moje pyszne gotowanie
Kurczak w ogórku 521

Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy. Filety przekładamy naczynia  żaroodpornego  i wsypujemy na nie starte ogórki. Wszystko zalewamy śmietaną. Posypujemy startym serem Pieczemy w piekarniku w tem. 180*C  około

Garnkowe fanaberie
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 202

kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :) Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany , świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :) Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 199

kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy  na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Krążki pieczemy  ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 230

sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra

Pasje Jolki
Sernik z bananami 158

masę do dużej miski. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj delikatnie mieszając do masy serowej.Przelej na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 1 godzinę w 180° góra-dół. Następnie uchyl piekarnik i wystudź w nim ciasto. SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Makowiec zawijany 646

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny

Marta Gotuje
Świąteczny chleb oliwkowy 134

dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200 ° C  i chleb pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
kasza manna ^^ 148

piernika, cynamonem, siemieniem lnianym i posmakiem kminku ~ Składniki: 250ml mleka kokosowego 30g orkiszowej kaszy manny łyżka serka naturalnego/śmietany przyprawa do piernika słodzidło 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego + kawałki pieczonej dyni serek naturalny cynamon Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy dynię, serek i posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczki błyskawiczne - na ostatnią chwilę 210

łyżki miodu Wykonanie: Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód  i zagnieść ciasto. Formować kulki i kłaść na blachę.  Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ok. 20 minut

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowe zawijańce z makiem 140

Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut. Lukrujemy

Szefowa kuchni
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami 181

ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :) taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytni akcja zielnik

Bon Appetit Małgorzaty
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 118

Toskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między  Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 134

placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku krewetki i gotowe   Musimy pamiętać

Bon Appetit Małgorzaty