pieczenia - 22046 przepisów (strona:978/1470)

Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką 147

umyc,obrac z szypulek,najlepiej przy pomocy widelca.Osuszyc.Rownomiernie rozlozyc na podrosnietym spodzie drozdzowym. Kwasna smietane zmiksowac z jajkami,wanilia i cukrem.Masa smietanowo-jajeczna zalac porzeczki. Wstawic do piekarnika i piec 35 minut,az sie zezloci. Studzic na kratce.Zycze smacznego! 1 porcja ciasta to 161 kcal,4 g bialka,4 g tluszczu i 26 g weglowodanow (calosc-12 porcji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Losoś z grilla w paście curry 231

Wykonanie: Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki lososia na patyczki bambusowe ,skrop oliwa i piecz na ruszcie po 2-3 minuty z kazdej strony. Jako,ze u mnie nadal cukiniowo podalam z risotto z cukinia i salatka z surowa cukinia.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 185

brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec zawinac,zakladajac na owoce.Brzoskinie posypac brazowym cukrem. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 °C ( z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezlocenia brzegow. Gdy przestygnie posypac cukrem pudrem i podawac.Smacznego! Przepis pochodzi z "Für jeden Tag" Calosc 8 sztuk.1 porcja zawiera:4 g bialka,14 g tluszczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 195

pestek i wody) jak rowniez upieczony i pokrojony w kostke miazsz z baklazana Przygotowanym farszem napelnic polowki baklazanow,posypac startym serem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .Piec okolo 25-30 minut. Jogurt wymieszac z 1 lyzeczka musztardy,dodac miod i posypac starta skorka z wyparzonej cytryny.Swietnym dodatkiem smakowym jest mieta.Listki miety pokroic w cieniutkie paseczki i wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 181

osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta. Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi. Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem. Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego! Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 194

blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do ponownego wyrosniecia.Chalki powinny podwoic objetosc. Wyrosniete chlebk posmarowac mlekiem i posypac pestkami. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 200°C i piec 30-35 minut.Studzic na kratce.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 163

kokoilek Rozkruszyc na nie marcepan,a potem wylozyc warstwe jezyn Kruszonke podzielic na 4 porcje i rozlozyc do zaroodpornych naczyniek Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotac Podawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne. Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki wrocławskie z makiem 164

pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut. W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed wlozeniem do piekarnika bulki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac makiem.W 230°C bulki piec 5  minut,nastepne 10 minut w temperaturze 200 °C.Studzic na kratce.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 174

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa 135

dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu. Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki. Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac. Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik mocno czekoladowy 167

make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu piernik przeciac na dwie warstwy , posmarowac powidlami i ponownie zlozyc w calosc. Polewe zrobilam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 154

rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc po lyzeczce cebulowego farszu.Obsypac sezamem. Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic. Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 173

bardziej aromatyczny niz suszony.Dodatkowo zachowuje kolor i ksztalt slicznych galazek.Czesc galazek obieram z zielonych igielek i drobno siekam,takze zmrazajac,by pozniej juz tylko uzyc do potraw np. ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem. Jest styczen,a moj rozmaryn dalej rosnie w ogrodzie.Absolutny rekord,bo ani zimy,ani mrozow na widoku. Moze po raz pierwszy przetrwa do wiosny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos musztardowy-fitness 163

przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarki faszerowane serkirm philadelphia i suszonymi pomidorkami 176

ZYCZE SMACZNEGO ! Tak przygotowane pieczarki stanowia znakomita goraca przekaske.Moga rowniez stanowic odrebne danie Podalam na obiad z kasza gryczana i pieczonymi malymi pomidorkami koktajlowymi.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!