pieczenia - 22046 przepisów (strona:970/1470)

Bardzo truskawkowe ciasto 446

składniki * podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego) masa truskawkowa * 500 ml zmiksowanych truskawek * 250 g serka mascarpone * 200 ml śmietany kremówki * 8 łyżeczek zelatyny * 6 łyzek cukru

Mix smaku
Palmiery czekoladowo-orzechowe 148

wodą i docisnąć aby się skleiły. Ostrym nożempokroić ciasto na plastry, Rozłożyć na blasze posmarowanej cienko tłuszczem tak aby każdy leżał osobno.Lekko docisnąć łopatką każdy plaster i posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni ok 10-15 min, aż będą złociste, ale nie dłużej bo się przypalą. Następnie po wyjęciu przełożyć na metalową kratkę i ostudzić

Mix smaku
Krucha pieczona szyneczka 292

nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.  Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni, ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso zawinąć w folię aluminiową  do całkowitego wystudzenia jeżeli mięso będzie podawane na zimno

Mix smaku
Fasolka szparagowa po bretońsku 113

oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Kulinarna rozmowa
Karpatka z bitą śmietaną 174

zostawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy i dodajemy 5 jajek po jednym i dokladnie miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście

Kulinarna rozmowa
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 164

trzymać w cieple. Mikserem ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek. Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka. Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie

Kulinarna rozmowa
Sałatka wykwintna 193

poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku

Kulinarna rozmowa
Przedstawiam królika 141

ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Kulinarna rozmowa
Kruche cytrynowe ciasteczka 175

Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo tak jak ja, po prostu rozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pizza margharita 160

stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną mozzarellę posypujemy oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika. Przed serwowaniem obsypujemy listkami bazylii

Kulinarna rozmowa
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 1527

grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light

Kulinarna rozmowa
Soczewica z boczkiem 129

oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli. Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry smażonego boczku

Kulinarna rozmowa
Fasolka szparagowa po bretońsku 115

oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Kulinarna rozmowa
Pancakes with honey and blueberries 163

with honey and blueberries. Do mistera wrzucić mąkę, sodę i cukier. Dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami

Kulinarna rozmowa