lepsze, mniej kaloryczne czy bardziej puszyste. Jedne i drugie mają zalety, tak samo jak mają i wady. Te smażone mają coś w sobie, aromat skórki, jej chrupkość, charakterystyczny smak.... pieczone tego nie mają. Choć odmówić im zapachu nie można, ale to ciągle bardziej zapach drożdżówki niż nawet średniej jakości pączka. Czytaj więcej
bistro mamaDawno nie piekłam sernika, aż dziw, bo serniki bardzo lubię. Kiedy już zapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe składniki. Ser, jajka, śmietana, czekolada. Ta czekolada z myślą o tym, żeby ją wmieszać w serową masę. A może tak nuta mięty. Po chwili miałam jasność. Czytaj więcej
bistro mamajedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku. Czytaj więcej
bistro mamaczerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :)) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy
Walijskie Pichcenieniej ciasto, następnie rozłóż farsz cebulowy. Teraz rozłóż fileciki anchois tworząc z nich wzór kratki, a w powstałe okienka powkładaj czarne oliwki. Wstaw pissaladiere to piekarnika i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i Oliwaciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca). Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę. Po wyjęciu
Taste Of My Daypołowy wysokości . Przygotowujemy kruszonkę umieszczając wszystkie składniki w misce . Rozcieramy palcami aż wszystkie skłądniki sie połączą. Posypujemy nią ciasto w formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170'C . pieczemy ok 45 -50 min . Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku się do niego nie klei , a wówczas jest gotowe . Smacznego :) Inspiracja pochodzi z tego bloga (klik) Polecam
Malinowa Kawiarenkaminut. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie. Smacznego!!! Źródło: Every cake you bake
Kuchnia domowa Aniokoło trzy minuty, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ja nie miałam odpowiedniego garnka, więc przełożyłam całość do dwóch dużych naczyń żaroodpornych, które nakryłam szczelnie folią. Pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny. W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu gulasz zdecydowanie zmniejszy swoją objętość. Zostawiamy go do wystudzenia pod przykryciem, następnie chowamy w chłodne
Poezja smakujabłka były ułożone skórką w jedną stronę. Zwijamy każdy pasek w rulon, skórka do góry. Każdy rulon smarujemy roztrzepanym żółtkiem po bokach i od dołu. Układamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 ° C przez 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkipół szklanki oleju jajko likier kawowy W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
Mienta blogDziś zaproponuję Wam złociste udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Gdy byłam mała co niedzielę mieliśmy na obiad pieczonego kurczaka na rożnie - była to nasza tradycja. Teraz staram się przypomnieć ten smak na inny sposób. Czytaj więcej
Ana Mari's worldCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina, wypadającego na 11 listopada, nasz Dzień Niepodległości. Rogale te po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego
Ana Mari's worldnakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek, posypuję tartym żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę do 30 minut. Smacznego
Kuchnia Ellie